Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация жителят на столичния жк "Дружба" Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност, съобщава в. "Труд".
Делото по казуса ще се гледа на 9 май.

"На клиентите, които са от български произход, се изисква заплащане на билет или абонаментна карта, а на тези от цигански произход не се изисква", пише Иванов, който е студент в Нов български университет.
Той твърди, че е видял нееднократно как контрольорите не проверяват роми и ги подминават. Бил свидетел на два такива случая дори в Деня на независимостта на България миналата година. А дни след като подал жалбата в комисията, и в автобус в "Дружба".

"Не искам кампания срещу циганите. Виновни са тези, които ги оставят да не спазват правилата. Не е луд този, който яде баницата. Столичната община е длъжна да ги контролира", коментира Иванов пред вестника.

При последния случай Иванов отправил забележка към проверяващите и дори записал техните служебни номера.
По-късно пред комисия от Центъра за градска мобилност контрольорите отговорили, че единият от тях не е бил на работа в същия ден. Те са поименни и върху тях е изобразена снимката на притежателя
"Това е абсурдно. Аз откъде съм си взел номерата", възмути се студентът.
Според него масовата практика да не се проверяват превозните документи на ромите е толерирана от Центъра за градска мобилност и Столичната община.

От Центъра за градска мобилност обаче отричат тези обвинения.
"За нас пътниците са редовни и нередовни, независимо от етническата им принадлежност", заявяват оттам, но признават,  че имат затруднения при проверките на тази категория пътници.
В превозните средства с концентриран гратис от тази етническа група се правели масови проверки с присъствие на полицаи. Проблемът бил, че голяма част от ромите, освен че нямали карти или билети, нямали или не носели и лични документи и така не може дори да им се съставят актове, за да бъдат глобени. В подобни случаи нередовните пътници се сваляли от превозното средство от контрольорите.

От 1 април глобата за нередовен пътник в градския транспорт на София е 20 лв. Според изпълнителния директор на Център за градска мобилност Николай Костов това намалило гратисчиите с 20%.

От 1 май  влязоха в сила и други промени в градския транспорт - всички абонаментни карти  вече се издават на електронен носител. Те са поименни и върху тях е изобразена снимката на притежателя. Така свършва и възможността една карта да се ползва от няколко души.