Това означава, че над половината уреди в столицата не съответстват на изискванията. Домакинствата, които ползват неизправните водомери, плащат според отчитанията им, а не на база. Имало дори случаи, в които измервателните уреди не били проверявани над 30 години, разказа още Стоянова.

Топлинният счетоводител събира данни и от водомерите за студена вода в имотите, които обслужва, и ги предава на „Софийска вода”. Според данни на фирмата тя отговаря за близо 60 на сто от всички сгради в столицата, които ползват парно.

В момента законът изисква водомерите да бъдат проверявани на всеки 5 години. Това струва на собствениците им около 25 лв. Ако се наложи подмяна, трябва да се бръкнем с още средно около 50 лв. за нов уред. Затова и много хора решават да си спестят разходите.

В началото на седмицата министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предложи срокът за техническа проверка на измервателните уреди да се увеличи на 7 или 10 години. От „Техем” също обясниха, че такава промяна е възможна. Експертите от топлинния счетоводител обаче припомниха, че в повечето европейски държави интервалът, в който трябва да се проверяват уредите, рядко надвишава 5 години.