Паметник на Васил Левски бе открит тази вечер в Парка на възрожденците в Русе.

За изграждането на монумента в началото на миналата година бе организирана дарителска кампания от инициативен комитет, създаден специално за целта. В нея се включиха много фирми и граждани.

Проектът на паметника е дело на русенския скулптор Даниел Кънчев. Монументът е висок 4,20 метра с постамента.

Сред официалните гости на церемонията бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Щастлив съм, че в нашия роден град се появи паметник на Апостола. Искам да благодаря на инициативния комитет, на всички онези граждани и организации, на общинската администрация, които помогнаха това да се случи", каза Каракачанов.

Той припомни, че Левски е бил български патриот, който е нямал "цветове". Левски е начертал и българския национален идеал.

Каракачнов заяви, че в дни като този, когато се откриват паметници на Апостола на свободата, в ден като 19-и февруари, когато се отбелязва смъртта му, всеки от нас може да се замисли дали е готов да даде от малкото си свободно време за осъществяване на българския национален идеал.

"Ако правилно си отговорим на този въпрос, може би България ще бъде друга, българите ще имат ясен поглед и посока накъде искат да вървят. И тогава наистина ще можем със самочувствие да кажем, че сме равни на другите европейски народи", заяви Каракачанов.

Искрен Веселинов, който е председател на инициативния комитет, депутат и заместник-председател на ВМРО, заяви, че това е една сбъдната мечта. Той посочи, че Левски е бил в Русе три пъти.

"Но няма значение дали Левски е бил в Русе, или не. Левски е една от малкото фигури, които безспорно обединяват. Радвам се, че дадохме един символ на Русе, който да ни обединява", каза Веселинов.

Веселина Антонова - историк и архивист, обясни, че датата на откриването на паметника в Русе не е случайна, защото в периода 7-10 септември 1869 г. Левски е бил в крайдунавския град за среща с полската емиграция. Тук той е заради най-верния му сътрудник Стоил Попов, чрез който намира контакти с цариградските българи.

По време на церемонията от публиката се чуха освирквания към Красимир Каракачанов, след като водещите му дадоха думата да произнесе слово.

Вицепремиерът им отговори, че в такива дни човек трябва да се гордее, че е българин, но "винаги е имало изчадия искариотски, които дори в такива моменти са готови да охулват тези, които са свършили нещо".

"Ако бяхте дали една стотинка, имате право да викате. Като не сте дали и една стотинка, слушайте и поне се радвайте, че в Русе има нещо хубаво направено", отговори им Каракачанов.