Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък и в идните дни, но засега опасност няма. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ в Русе Павлин Цонев.

Той обясни, че високите водни стоежи са характерни за сезона. Причина за това са топенето на снеговете в алпийската част на водосбора на реката, както и валежите от дъжд в средната част на Дунав. Нивото в българския участък зависи от притоците Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, които са пълноводни. Отделно, водостокът се регулира и от шлюзовите комплекси "Желзни врата-1" и "Железни врата-2".

По думите на Цонев вчера от там е било изпуснато голямо количество вода- около 70 см воден стълб, като днес то е много по-малко.

Цонев обясни, че нивото не езерото в "Железни врата-1" в момента е пет метра под нормалното. Това означава, че комплексът е готов да поеме нови водни количества, които идват от унгарската част.

По думите му прогнозата е, че ще има временно покачване на нивото в нашия участък до началото на идната седмица, след което се очаква то да се задържи.

ИАППД извършва измервания на всеки 15 минути. Цонев обясни, че до края на годината предстои системата за наблюдение да бъде допълнена с още 10 автоматични станции. Това ще помогне да се изготвят петдневни прогнози за водните стоежи, а не само за период от два дни, както е сега.

Нивото на река Дунав при Русе днес е 640 см спрямо условната кота "нула". За следващите два дни прогнозата е то да се покачи с още 62 см и да достигне 702 сантиметра.

Според директора на общинската дирекция "Управление при кризи" в Русе Спасимир Димитров тогава ще бъде обявена първа степен "Повишено внимание". Тя се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен - денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от преливане - при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.