Трети ден екипи на противопожарната служба оказват съдействие за пълното потушаване на пожара, възникнал в регионалното депо за отпадъци край Русе, съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Дейностите на екипите на място продължават заедно с работници и техника, осигурени от концесионера на депото, от други дружества и от общината. Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в крайдунавския град Спасимир Димитров обясни, че в депото вече няма открити огнища, а само тлеене във вътрешността, което предизвиква голям дим.

"Единственият начин да се спре този процес е запръстяване на целия проблемен участък", обясни Димитров.

По думите му това става бавно, тъй като камиони транспортират хиляди кубици пръст от друго място, изсипват ги в депото, а верижни машини ги разстилат.

Комисия, съставена от служители на общината и на екоинспекцията, е на място, за да установи причините за пожара. Кметът на Русе Пламен Стоилов заяви още вчера, че операторът на депото ще бъде санкциониран.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в града съобщиха, че не са констатирани превишения на средноденонощните и средночасови норми на измерваните замърсители и в двете мобилни станции в града от вчера до днес.

В автоматичната станция в кв. "Възраждане" било регистрирано леко повишение на концентрацията на бензен, което било характерно за горивните процеси. Азотните оксиди, серният диоксид, въглеродният оксид и фините прахови частици запазвали нормални нива на концентрация за периода.

В мобилната станция, разположена на бул. "България", също нямало констатирани превишения на средноденонощните и средночасови норми на измерваните замърсители. Увеличена била концентрацията само на фини прахови частици през тази нощ. За този показател обаче средноденощната норма също не била превишена.