Депутатите от бюджетната и икономическата комисия гласуваха проектобюджет 2013, като в него за здравеопазване е предвидено нетно увеличение с 91 млн. лв.

От БЛС заявиха, че приходите в бюджета на Здравната каса не отчитат заложеното от закона двойно увеличение на здравните осигуровки от Нова година, които трябва да плаща държавата. За тези хора и догодина са предвидени 941 млн. лева, както през 2012-а, а трябва да са с 50% повече, обясни предесдателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, предаде БНР.

"В края на 2009 година от сегашния парламент е прието изменение в Закона за здравното осигуряване, с което вноската за деца от първи януари 2013-а година от 4% трябва да стане 8. Досега тази вноска е около 16 лева примерно на една от групите деца. От първи януари става 33 лева приблизително при около милион деца. Тази сума, само тя, без другите групи, става 270 милиона, които въобще не са разчетени в приходната част на бюджета", добави той.

"Ако пенсиите се вдигнат, държавата осигурява пенсионерите върху реалната им пенсия и повишението на пенсиите автоматично се отразява на по-високи вноски. И нашите разчети показват, че в оптимален вариант само за каса догодина най-малко 25 млн. не достигат, най-малко", каза още Райчинов, цитиран от БНТ.

"Не знаем дали това е резултат на недоглеждане. Но се съмняваме, тъй като във финансовото министерство работят сериозни професионалисти. Далеч сме от мисълта, че това е умишлено, но по този начин се губят едни 350 до 400 милиона в приходната част", заяви пък зам.-председателят на БЛС Георги Ставракев, цитиран от bTV.
Лекарите смятат, че или пенсиите няма да се увеличат, или държавата иска да пести от вноски.

Освен това от БЛС не приемат прехвърлянето в касата на дейности, вменени по закон на държавата. Става дума за интензивните грижи, процедурите "ин витро", ваксинациите, част от психиатричната помощ и други.
"Няма как да бъдат възможни и да бъдат приети от наша страна, защото няма доказана финансова обезпеченост на тези намерения. Новите дейности ще натрупат най-малко 25 милиона дефицит", каза още д-р Ставракиев.

Сметките на финансовия министър Симеон Дянков обаче са други. Според него бюджетът на касата е увеличен значително. "Бюджетът на Касата се вдига със 180 млн. лв. спрямо бюджета за миналата година, така че няма как да има намаление", каза той пред журналисти. 
На уточнението, че от БЛС смятат, че това ще стане заради пранираното увеличение на пенсиите и заради детските осигуровки, Дянков обаче отговори: "Може би трябва да проверя коментара, не мога да го разбера".

От лекарския съюз настояват бюджетът на касата да се преразгледа от Тристранния съвет.

От Българската стопанска камара пък заявиха, че не е ясно как са определени предвидените в бюджета на социалното министерство 2,5 млн. лв. за покриване на разходите на лечебните заведения за услуги, предоставени на здравно неосигурени лица. При 1,4 млн. неосигурени това означавало по 1,2 лв. на човек годишно. Няма и никакви пари, предназначени е за покриване на дълговете на болниците, които възлизат на 328 млн. лв., заявиха от БСК.