Тя обясни, че вече втора година искат процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в здравната система, но той отива директно в държавния бюджет. "Така биха се използвали много средства за здравеопазване", каза още Андреева.

Пакет от мерки, който цели спирането на "течовете" от здравната система, ще бъде приложен по предложение на Министерството на здравеопазването, посочи министърът на здравеопазването. По думите й той ще позволи да се спести ресурс, но в момента се правят анализи, които ще покажат какъв ще бъде той. По думите й спестените средства ще бъдат предназначени за болниците, тъй като заради тях в бюджета на Здравната каса се натрупва най-голям дефицит, писа "Преса".

"Националната здравноосигурителна каса може да намери гъвкави механизми за договаряне на лекарства, така че да може и оттам да се спестят финансови средства, които да бъдат предназначени за болнична помощ или за други дейности. Ще се заделят средства и за по-нататъшното преструктуриране на болничната помощ, както и за постепенно компенсиране на някои клинични пътеки. Това ще намали доплащанията в болниците от страна на пациентите", допълни тя.

"Болниците, работещи с обществен ресурс, не трябва да формират печалба", смята министърът на здравеопазването по повод идеята на Българската стопанска камара /БСК/. Според работодателската организация, болниците, работещи по договор с НЗОК, трябва да бъдат "нон профит" - да не формират и разпределят печалба.

Министър Андреева допълни, че ако болниците бъдат такива, тогава ще може да се съсредоточи вниманието не върху това откъде да изтеглят допълнителен ресурс, за да финансират дейностите си и да реализират печалби, а изцяло върху реинвестиране в качество на дейностите, в по-добри медикаменти, медицински изделия, апаратура, инфраструктура.

Министерството на здравеопазването ще предложи здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на Здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски от 2000 г. насам, за да могат да си възстановят здравноосигурителните права. Това по закон сега е само три години назад. Това тепърва ще се разисква, каза министърът на здравеопазването.

Около 150 000 са здравно неосигурените у нас, които не са социално слаби, допълни тя.

Министерството на здравеопазването готви създаването на мрежа от патронажни центрове в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти.

Посредством програма между Министерството на здравеопазването и това на образованието през есента започват да се обучават лекари-асистенти и парамедици, но до степен бакалавър, които ще работят в патронажните центрове.