Темата е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на България – състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи.
Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване".

Доклади по темата ще изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев няколко пъти бе призован да свика съвета заради кризата с бежанците от Сирия и заплахите за националната сигурност и бе критикуван, че не го прави.

Той призова за търпение и добави, че е готов да свика КСНС, но е много важно изпълнителната власт и парламентът да подадат сигнали, че има готовност да дебатират по продължаване на реформата в сектор "Сигурност" - "в пакет, а не на парче".

Държавният глава критикува, че справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт и че правителството трябва да положи повече усилия

Според него Съветът за сигурност към Министерски съвет трябва да се събира по-често.

Президентът и вътрешният министър Цветлин Йовчев влязоха в задочен спор и упреци заради бежанците. Йовчев обясни, че проблемите с бежанците не са от компетентността само на МВР и заяви, че КСНС не е някаква играчка в ръцете на дете.

Плевнелиев призова властта да не си изпуска нервите.

Вчера вицепрезидентът Маргарита Попова изрази мнение, че имигрантите, имигрантският въпрос, натискът на границите, европейското решаване на проблема е изключително подходяща тема за Консултативен съвет.