В 20:00 часа започна работата на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщи БНТ.

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа в сряда в зала "Партер" в сградата на министерството, вход от ул. "Дякон Игнатий" 13.

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски, се казва в съобщение на министерството.

Очаква се устройствата да работят в непрекъснат режим, а цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", определени след покана на МЕУ.

По-рано днес министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология и председателят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховия административен съд.

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа на утрешния ден в зала "Партер" в сградата на министерството, вход от ул. "Дякон Игнатий" 13.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството. 

Министърът на електронното управление покани представители на ДАНС, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

На 30 октомври Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машините за гласуване на балотажа.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

Според магистратите и към момента на приемането на обжалваното решение, и към настоящия момент липсва надлежно издадено разрешение за удостоверяването на машините. В случая удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление и той не може да я делегира на заместник-министър. Позоваването на Закона за администрацията, посочен като основание за издаване на заповедта за делегиране, не може да послужи като правно основание за това, пишат от ВАС в мотивите си.

По-рано днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) обявиха, че ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура.

По думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова това не означава нов софтуер. Щом ще е доверено изграждане, трябва да е извършено, както изисква закона, категорична е  тя.