Временната парламентарна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, няма да проведе заседание днес. Причината е, че определеният за председател на комисията за това заседание не дойде. Това обясни депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски.

Депутатите трябваше да изслушат председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Пламен Тончев е възпрепятстван, но ДАНС имаше представител - Виолета Андреева - директор на дирекция, обясни Свиленски. Комисията няма избран председател. Такъв се определя от председателя на Народното събрание за всяко заседание. На това трябваше да е Хамид Хамид от ДПС. Част от комисията е тук, но поради липса на водещ, няма да има заседание, поясни Свиленски.

Снимка: БТА

Вчера Тончев беше изслушан от депутатите в парламентарната комисия за контрол на службите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес". На 28 октомври председателят на комисията Бойко Рашков каза пред медиите, че на заседанието на комисията депутатите ще се запознаят с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия (ЦИК), както и с всички материали, които би трябвало да има към доклада.

Спор в парламента след решението на ВАС

Пред журналисти днес Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), Георги Свиленски от "БСП за България" и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) коментираха решението на Върховният административен съд (ВАС). Вчера съдът отмени решението на ЦИК и върна машините за гласуване на балотажа.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени. Според магистратите и към момента на приемането на обжалваното решение, и към настоящия момент липсва надлежно издадено разрешение за удостоверяването на машините. В случая удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление и той не може да я делегира на заместник-министър. Позоваването на Закона за администрацията, посочен като основание за издаване на заповедта за делегиране, не може да послужи като правно основание за това, пишат от ВАС в мотивите си.

"Кой унищожи машинното гласуване и доверието към него? Тези, които най-много говорят. Техните двама министри унищожиха доверието към машините. Да си носят цялата отговорност, а не да пускат жалби, които са некадърно написани", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

В момента Министерството на електронното управление (МЕУ) коригира пропуска, който е удостоверил ВАС, каза Божанов. Извършват процедурите, които пряко или косвено ВАС е отменил, добави депутатът. Според него МЕУ ще се справи в срок, за да може да има машини на балотажите в неделя. След решението на ВАС вече следва министърът на електронното управление да удостоверява машините за гласуване, каза още Божанов.

Снимка: БТА

Той отрече твърдението на Тошко Йорданов, че Божанов и Кирил Петков от ПП-ДБ оказали натиск върху министъра на електронното управление.

Ако бъдат сертифицирани машините, би трябвало да се проведе машинният вот, каза Свиленски. Той уточни, че предметът на дейност на временната комисия е за проведените парламентарни избори за 47-ото и 48-ото Народно събрание, когато резултатът се отчиташе от машините. Случаят от миналата седмица увеличи желанието ни за експеримент на машините, каза още депутатът.

Снимка: БТА

Тошко Йорданов посочи, че решението на ЦИК за първия тур е абсолютно законно, защото процедурата не е изпълнена. Процедурата може да я завърши само министърът, а не заместникът му, каза депутатът. В момента все още процедурата не е изпълнена, ако тя не бъде изпълнена, няма да има машини и на втори тур, обясни Йорданов и посочи, че съдът отхвърли всички жалби. По думите му, докато процесът е опорочен, е по-добре да се гласува с хартия. Бесен съм, че ПП и ДБ унищожиха машинния вот.

"ПП са вредни за държавата. Колкото по-далеч са от властта и парите, толкова по-добре за всички вас, и за нас, и за българите", каза Йорданов в отговор на въпрос какви са мотивите ИТН да подкрепи Ваня Григорова на балотажа за кмет на София.