Министърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на Местни избори 2023, съобщиха от ръководеното от него ведомство. Това е във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от вчера, според което "удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление".

"Екипите по сертифициране на МЕУ ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра отговорник за процеса - зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски", добавят от ведомството. 

"Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството", посочват още от Министерството на електронното управление. 

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция "Национална сигурност", на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

От ЦИК казаха по-рано, че очакват министърът на електронното управление да информира комисията какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която не може да се проведе машинно гласуване на втори тур.