Това означава, че минималните заплати ще останат каквито са или ще бъдат повишени съвсем малко. В металургията, машиностроенето, химията и строителството праговете няма да се променят. Производителите на консерви и безалкохолни напитки също настояват минималните доходи, върху които внасят социални осигуровки, да останат същите и догодина.
Мотивите им са, че ако това не се случи, заради спада в поръчките ще се принудят да съкращават работници или да намалят заплатите им. Осигурителните прагове в някои браншове могат да се повишат от следващата година само, ако отраслите не са засегнати от кризата. Повишаване на вноските засега ще важи предимно за ръководителите, докато на този етап за повечето от обикновените работници ще се запазят праговете от миналата година.
Двойно повече от работещите в шивашката промишленост, модният дизайн и строителството ще плащат понякога шефовете в тези отрасли. Повече ще плащат и началниците в търговията - 790 лева. За разлика от тях подчинените им остават на досегашните 380 лева. След неколкократно отлагане на преговорите работодателите и синдикатите подписаха споразумения за минималните доходи в 38 от общо 78 икономически отрасъла. Очаква се синдикати и работодатели да се разберат и за останалите отрасли.
В около 15-20 отрасъла праговете ще се увеличат с между 2 и 12 процента за 2010 г. За сравнение, през тази година скокът на праговете беше средно с 26.6 процента, но е договарян през есента на 2008 г. Увеличението за следващата година е само в браншовете, които са по-слабо засегнати от икономическите трудности и където обемът на работа не е спаднал. Според експерти това е доказателство, че въпреки кризата работодателите проявяват разбиране, че доходите трябва да се повишават.
При подписването на споразуменията представителите на бизнеса са гарантирали, че ще търсят начини да запазят заетостта и доходите на персонала си. Най-голямо ще е увеличението в производството на хлебни и тестени изделия.
От Нова година служителите на ръководни длъжности ще се осигуряват върху минимум 800 лв. при сегашни 660 лв. Значително ще нарасне и сумата за квалифицираните работници - от 350 лв. на 440 лв., или с почти 25 процента. Големият скок се дължи на това, че консумацията на хляб през последните месеци се е увеличила за сметка на потреблението на по-скъпите хранителни продукти, обясниха от Българската стопанска камара. Въпреки че шивашката индустрия е сред най-пострадалите браншове от кризата, работодателите и синдикатите в отрасъла са договорили увеличение на минималните осигурителни прагове. В производството на трикотажни изделия обаче то ще се отнася само за ръководните длъжности, докато за квалифицирания и неквалифицирания персонал остават нивата от тази година, или съответно 308 лв. и 296 лв. Икономическият и социален съвет обаче поиска по-високи прагове за хора на свободните професии като адвокати и нотариуси, които имат сериозни доходи въпреки кризата.
За тях прагът да стане 460 лева, предлагат от социалното министерство. За футболистите няма да има промяна. Те се осигуряват на 700 лева, ако са от А група и на 400 лева, ако са от Б група. Те за първи път получиха праг на осигуряване миналата година.
Прогнозите на социалното министерство са максимум с 12 процента да бъдат увеличени праговете за 2010 година. Заради кризата много фирми се опасяват, че ако осигуровките скочат повече, това ще ги принуди да минат в сивата икономика.