Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова обясни причината за решението ѝ да подаде оставка точно в навечерието на сформирането на служебен кабинет. Според новите конституционни разпоредби тя е сред десетимата, които могат да станат потенциален служебен премиер според волята на президента.

Дългогодишната адвокатка и правозащитничка намекна индиректно, че напуска именно заради тази опция в основния закон, тъй като не желае да става министър-председател.

"Подадох оставка, защото не одобрявам всяка една длъжност, която допуска политически ангажимент", каза зам.-омбудсманът пред бТВ.

От институцията на омбудсмана обявиха, че не са търсени от президентството, пък уточнява БНТ във връзка с предположенията, че тя може да е неговият избраник.

По-рано президентът Румен Радев попита защо точно най-необвързаната политически фигура от всички възможни по "домовата книга", описани в основния закон, е подала изненадващо оставка и направи намек за политически натиск над нея. Той изрази тревогата си по време на срещата с ПП-ДБ за втория мандат. 

"Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева - Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?", попита президентът.

"И когато това беше обявено в Народното събрание, аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а според мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? С какви мотиви? Имало ли е натиск и защо не инициирахте изслушване?", добави още въпроси Радев и предрече конституционна криза. От ПП-ДБ отвърнаха с критики, че не е редно президентът да предпоставя такава, а просто трябва да изпълни разпоредбите. Лидерът на ДБ Христо Иванов пък обясни, че намерението на мнозинството е било да има специален закон за служебното правителство, но не са знаели, че ГЕРБ ще събори кабинета.

Заместничката на Диана Ковачева се оттегли сутринта, а новината излезе на бял свят, след като председателят на Народното събрание оповести освобождаването ѝ в началото на пленарния ден. Премиерът в оставка Николай Денков призна пред медиите, че не е информиран за причината и допусна, че този сюжет ще претърпи развитие.

Според последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателя на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник. Ковачева обаче беше избрана след конкурс за българския съдия в Европейския съд по правата на човека и предстои да се закълне в средата на април.

Така, в навечерието на назначаването на служебно правителство, кандидатите за министър-председател намаляха с двама. В оставката на заместник-омбудсмана Маркова от БСП пък заподозряха именно възможността тя да бъде посочена за служебен премиер.