Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като председателят на парламента Росен Желязков в началото на днешното заседание прочете писмото, изпратено до Народното събрание от омбудсмана Диана Ковачева. 

Причините за подадената оставка не станаха ясни в залата. Попитан от депутата Георги Свиленски дали това е свързано с очакваното служебно правителство, Желязков каза, че не разполага с информация.

"Г-н председател, вие изчетохме оставката на заместник омбудсмана, но не разбрахме мотивите за тази оставка, а те са важни, защото тя е един от потенциалните бъдещи служебни премиери на държавата. Има ли връзката оставката на заместник-омбудсмана с бъдещия служебен министър-председател? Вие имате ли някаква информация или в мотивите това да е посочено", попита Свиленски. 

"В процедурата "Въпроси и отговори" аз ви запознах дословно с уведомлението за подадената от г-жа  Чернева оставка", отвърна Желязков, като уточни, че няма повече информация. 

В този случай не е нужно гласуване от парламента, което означава, че Чернева-Маркова е автоматично освободена.

Заместник-омбудсманът е една от десетте държавни длъжности, която може да излъчи служебен премиер според условията на последните конституционни промени.  Скоро поста си ще напусне и омбудсманът Диана Ковачева. През януари тя бе избрана за нов български съдия в Страсбург, а мандатът ѝ трябва да започне до 3 месеца след това.

Другите възможности през президента Радев за назначаване на служебен премиер са председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров.  

Коя е Елена Чернева-Маркова?

Чернева бе сочена за една от компромисните непартийни фигури, които Конституцията допуска за поста служебен премиер.

Тя е юрист от кариерата, дългогодишен адвокат и председател на Националното бюро за правна помощ. Работи отдавна в екип с Ковачева, а на 22 юли 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ, беше избрана без нито един глас "против" за заместник-омбудсман.

Кандидатурата ѝ бе внесена и представена от омбудсмана доц. Диана Ковачева. Одобриха я дори без дебати в залата, с 93 гласа "за", а само от БСП 28 депутати се въздържаха. Маркова беше предложена от Съюза на юристите в България, Български адвокати за правата на човека, Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация "Състрадание Алцхаймер България" и Център за изследване на демокрацията.

Предвид, че скоро ще бъде овакантен и постът омбудсман, се очакваше парламентът да реши дали след напускането на Ковачева, Чернева ще довърши нейния мандат (изтичащ през май догодина), или ще бъде отворена нова процедура за избор на нов национален обществен защитник.