Ръководството на "Александровска болница" ще бъде сменено. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По думите му, в лечебното заведение проблемът е как съветът на директорите е разпределян средствата без участието на един от членовете.

Това е нарушение на договора за управление, те не могат да заседават по подобен начин, уточни заместник-министърът.

Той добави, че финансовото състояние на болницата от 7 години се влошава, натрупаната загуба почти е достигнала размера на капитала. Трупат се по 5-6 млн. дългове на година от 2013 г.

Вчера министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира резултатите от проверката в Александровска болница относно финансовото ѝ състояние. Той заяви, че заради създалото се обществено напрежение, включително и в самата болница, ще бъде извършен одит, а данните от нея ще бъдат публикувани и достъпни за всички.

Относно обвиненията, идващи от Министерството на здравеопазването, че ръководството Александровска болница е злоупотребило с близо 20 млн. лева, директорът ѝ проф. Борис Богов заяви вчера, че не разбира защо трябва да носи отговорност за данни от последните 10 години, след като той е начело на болницата от половин година.

По повод проверките в болница "Лозенец" д-р Димитър Петров заяви, че НЗОК е констатирала множество пациенти с една и съща диагноза в обхвата на съдовата хирургия. Това практически са били амбулаторни пациенти, които са отчетени по клинични пътеки. Възстановени са голяма част от средствата, разговаряно е с ръководството на болницата. Те са споделили, че вероятно става въпрос на грешка, но заместник-министърът заяви, че има съмнения това да е вярно.

Министерството ще провери такива сигнали и в други болници. По думите му по отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител само министър-председателят и министърът на здравеопазването са можели да наредят подобно нещо. Ваксините, които са излишни, вероятно ще бъдат дарени на съседни държави или ще се продадат. На първо време става въпрос за около 150 000 ваксини на "Астра Зенека".