Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България показа, че проблемите могат да се решат лесно с политическа воля и с идея за прогрес, заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев в изказване на тържество за отбелязване на 11 години от основаването на Българския Културен клуб - Скопие (БККС), предаде МИА, цитирана от БТА.

Заев изтъкна, че двете страни са направили историческа стъпка напред.

Миналото постави основите за бъдещето. Споразумението определя точно, че има две страни, две нации и два езика. Съгласно споразумението ние се ангажираме да не допускаме недобронамерена пропаганда в нашите страни, да се борим срещу езика на омраза и да побеждаваме национализма, заяви Заев.

Гражданските организации в двете страни играят важна роля в изграждането и поддържането на трайно партньорство, изтъкна Заев. Той каза, че гражданското сдружение Български Културен клуб играе важна роля заради мисията си да съдейства в областта на културата на Северна Македония и България и да утвърждава културните ценности и традиции на гражданите на Северна Македония, които се определят като българи.

На тържеството направиха обръщения председателят на БККС - Лазар Младенов и президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Във видеопослания българският евродепутат Андрей Ковачев и председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заявиха, че Северна Македония може да разчита на подкрепата на България, за да напредва по пътя на евро-атлантическата интеграция, се посочва в съобщение на правителството.

На снимката: Премиерите на България и Северна Македония - Бойко Борисов и Зоеарн Заев се събраха в Дубровник, Хърватия, където участваха в срещата на върха от инициативата 16+1 (Страните от централна и Източна Европа и Китай).