Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да стигне до съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев. Комисията заседава за пети път и има за цел да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни, съобщи БНТ.

На днешното заседание бе обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. И там експертите установиха сериозни различия в позицията си, които по думите им предстои да изгладят на следващото заседание през май.

Членовете на комисията от двете страни се опитват да сближат мненията си и да изготвят предварителни препоръки, които могат да бъдат приети в окончателната форма на следващото заседание в началото на юни и след това да бъдат дадени като препоръки и за двете правителства.

Директорът на македонския Институт за национална история Драги Георгиев заяви пред македонски медии, че днес и утре ще бъдат разгледани забележките, които Скопие има по отношение на българските учебници за пети и шести клас, както и бележките, които има българска страна за македонските учебници за шести и седми клас.

Комисията е създадена за решаване на исторически и образователни въпроси, в съответствие с чл. 8, ал. 2 от Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония от 2017 г. Председател от българска страна е Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие, а от македонска - Драги Георгиев.

България и Северна Македония ще почитат съвместно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Това беше дискутирано на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Нейното създаване беше разписано в Договора за добросъседство между двете държави.

След два дни дебати в Скопие българо-македонската комисия се обединява около позицията, че има достатъчно основания да предложи на двете правителства общо почитане на Цар Самуил, Свети Климент Охридски и Свети Наум.

"Съвместна българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: Направихме една солидна крачка напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

Дискусията за съдържанието в учебниците по история е отложена за следващата среща, която ще се проведе в София.

"Ние познаваме вече учебниците. Разменили сме нашите оценки. Нека да минат нашите разговори, тогава ще говорим по-конкретно", добави Димитров.

Това е четвъртата среща на комисията. След периода на Средновековието, ще бъде обсъдена и модерната епоха. Предстоят разговори за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание.