Останалите четирима депутати от "Атака" - Николай Александров, Явор Нотев, Станислав Станилов и Маргарита Николова, напускат Парламентарната група на "Обединени патриоти", но ще останат част от Народното събрание. Решението беше обявено пред журналисти от Явор Нотев, настоящ заместник-председател на Народното събрание, придружен от колегите си Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова.

Нотев отбеляза, че това, което е останало от групата след позорното изгонване на лидера на "Атака" и председател на ПГ Волен Сидеров, члена на ръководството на ПГ Десислав Чуколов и уважавания парламентарист Павел Шопов, не е това, за което са гласували българските граждани.

Напускаме след поредица от действия и решения, които станаха възможни след завръщането на Валери Симеонов в българския парламент, посочи Явор Нотев, цитиран от БТА.

Той коментира, че Симеонов е бил "прогонен от изпълнителната власт" след протести. "Той намери своето място в българския парламент, като че ли тази свещена сграда е приют за провалени политици", коментира Нотев.

Като подигравка приемаме предложението на новото ръководство на тази група да останем нейни членове, запазвайки своите позиции в парламентарни комисии, а в мое лице и на заместник-председател на българския парламент, срещу обявяването, че ние сме членове на групата от гражданската квота, заяви Явор Нотев.

"Извинете, тези, които напускаме днес тази група, сме членове на централното ръководство на партия "Атака" и няма как да направим компромис с нашата политическа ориентация", посочи той.

Нотев обяви, че остават в българския парламент. Депутатите от "Атака" сме заедно тук и сега и стоим зад нашия лидер, и ще работим за осъществяване на партийната програма, заяви той.

Попитан дали ще подкрепят правителството, Нотев каза, че това зависи от решенията и идеите, които правителството ще иска да претвори в работата на парламента.

Обединени патриоти станаха четвърти след ДПС

"Обединени патриоти" остават като група, като наименование и като коалиционен партньор със своите особености, изисквания и претенции към управлението на държавата, коментира пред журналисти председателят на НФСБ Валери Симеонов последиците от напускането на четиримата депутати от "Атака" на ПГ "Обединени патриоти".

"Естествено, че е не е приятно третата по големина парламентарна група да стане четвърта по големина и то след ДПС, но, за съжаление, това беше неизбежно и аз не мога да коментирам или да обсъждам решението на нашите колеги", посочи той. Симеонов посочи, че са постъпили колегиално, като са изключили от групата хората, които не са идвали на работа, а с останалите четирима колеги от "Атака" са работили добре.

Валери Сименов посочи, че всеки народен представител е избран да присъства на заседанията. "За мен е важно дали групата се състои от четири-пет случайно останали човека в залата или от 27 - не се срамувам от това. След като са ни избрали, трябва да сме в залата, не мисля, че е редно да ме упрекват за това", отговори той на критиките на депутатите от "Атака", които излизат от групата.

Попитан дали е очаквал това напускане, Симеонов отговори: "И да, и не". "Ние протегнахме ръка към тях, оставихме ги в групата с оглед на техните професионални качества и възможности, те решиха да излязат от групата, тяхно право е", добави той.

Относно избора на нов заместник-председател на Народното събрание на мястото на Явор Нотев, Валери Симеонов коментира, че това е въпрос на решение на ПГ "Обединени патриоти".