Те подлежат на санкции като отказ за издаване на американски визи и замразяване на активите им на територията на САЩ заради нарушаване на човешките права.

Законът е по името на руския адвокат Сергей Магнитски, който беше арестуван през 2008 г. за данъчни измами, след като обвини руски полицейски служители, че са откраднали 230 милиона долара. Той почина в затвора след побой и отказ на медицинска помощ.

Сред посочените лица са главно полицейски началници и данъчни чиновници, обвинени от Магнитски в корупция. Няма нито един представител от антуража на президента Владимир Путин, както първоначално се очакваше.
Липсва и името на главния следовател на Русия Александър Бастрикин, чиято служба водеше следствието за смъртта на Магнитски и миналия месец излезе със заключението, че няма извършено престъпление.

Сред подлежащите на санкции лица не е и президентът на Чечения Рамзан Кадиров, който е обвиняван от правозащитни организации за изтезания, отвличания и убийства.

САЩ ще прилагат нормите на закона „Магнитски”, оставайки привърженици на необходимостта да се защитават правата на човека, но ще разчитат на развитие на сътрудничеството с Русия, въпреки разногласията, заяви на брифинг официалният представител на Белия дом Джей Карни, цитиран от РИА Новости.
„Фигурантите в списъка не могат да влизат на територията на САЩ и да имат собственост в страната. Въпреки това се надяваме, че нашите разногласия с Русия няма да попречат на двустранното сътрудничество, чието развитие отговаря на интересите на нашата национална сигурност”, заяви Карни.

Конгресменът Джим Макгъвърн, главен вносител на закона "Магницки", е изпратил до администрацията имената на повече от 250 руски длъжностни лица, които според него трябва да бъдат санкционирани във връзка с нарушения на човешките права.
Администрацията на Обама има право да обновява списъците по всяко време. Тя може също така да направи отделен списък с лица, които да подлежат само на забрана да пътуват в САЩ, пояснява АП.

Очаква се публикуването на списъка да обтегне още повече отношенията между САЩ и правителството в Москва, което след приемането на закона "Магнитски" забрани на американски семейства да осиновяват русначета.

Русия заплаши с ответна реакция
и на публикувания днес списък.
Публикуването в САЩ на списъка ще усложни руско-американските отношения, които и без това не се развиват гладко, заяви източник в руското министерство на външните работи, цитиран от Интерфакс, съобщи "Фокус".