"Казах, каквото мисля", лаконично коментира във Фейсбук вече бившият соцдепутат Явор Божанков след изключването му от парламентарната група на БСП заради остро изказване от трибуната в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна. Той се възпротиви на позицията на своята парламентарна група, която е "против", а лидерът й Корнелия Нинова неведнъж повтаря, че подобна военна помощ ни прави страна във войната. Божанков бе призован да напусне парламента, а към момента не е отговорил какво е окончателното му решение и дали ще остане независим депутат.

Ето и думите, които светкавично провокираха изключването на Божанков от групата.

"Не мога да се съглася, че това ни въвлича във войната. Македония също изпрати. Никой не трябва да се плаши. Нашата работа, като лидери, е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим тях. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна, без да изпращаме оръжие, без да участваме в конфликта. Няма нищо общо историческата благодарност и култура, и с факта, че Русия нападна Украйна.

И тук делението на цивилизационен свят и нецивилизационен свят е истинско - Русия, Северна Корея, диктаторски държави. От другата страна - модерни демокрации. Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие, но да не е част от помощта за население, което стои на тъмно и студено, и е подложен на системна агресия. Жени и деца на минусови температури са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя не е права.

Нормално е много българи да бъдат объркани. Президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руска пропаганда и дезинформация, много сайтове казват същото, но 9 месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма.

Без да съм експерт в тази тема, се съгласявам с тази теза - след време ще ни съдят за това, какво сме казали и как сме гласували. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна, да остане в стенограмите. И ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. И аз мога да ви кажа едно - Русия няма да спечели тази война".

32-годишният Божанков е юрист, депутат от гражданската квота на левицата от 44-ия парламент до сегашния, 48-и поред. И едновременно с това е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Той неизменно беше член на комисията по правни въпроси във всичките четири събрания, като в 48-то стана дори зам.-председател. Но бе изваден от нея, след като се опълчи срещу позицията на партията за връщането на хартиената бюлетина. Божанков се включи в една от първите демонстрации в подкрепа на Украйна в столицата, а снимката му редом до протестиращи с плакати на батальон "Азов" му донесе много критики от редиците на социалистите.

Депутатът, който не е член на социалистическата партия, се превърна в любимец на ПГ на ПП, ДБ и ГЕРБ, които заподозряха, че е изключен от ПГ на "БСП за България" още преди две седмици. Тогава Георги Свиленски отрече и успокои пленарната зала, че соцдепутатът е изпратен с решение на ръководството на обучение в САЩ. В сряда пък Божанков бе посрещнат след завръщането си с бурни аплодисменти от депутатите извън левицата.