Завърналият се от САЩ Явор Божанков се обяви срещу позицията на парламентарната си група за това дали да бъде предоставено оръжие на Украйна. Той заяви, че застава зад предоставяне на оръжие на Украйна. 

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия е агресор няма да спечели тази война. Дори съседна Македония изпрати оръжие, подчерта той. Божанков допълни, че решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Той посочи още, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско.

"Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получава пари, но не е част когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз", подчерта депутатът от БСП. Според него много български граждани са объркани по темата. "Дори президентът Радев каза, че Русия ще спечели тази война. Много сайтове на руска пропаганда казват същото нещо, но девет месеца това не е е очевидно", твърди Божанков.

Изказването му бе под възторжените аплодисменти на ГЕРБ. 

Стоян Таслаков от "Възраждане" заяви с ирония, че му прави чест, че заема коренно противоположна позиция на ПГ. Имате правото да си вържете знамето на Азов, но се опасявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите, вметна той с препратка за липсата на социалиста през последните седмици и алибито, че е на обучение в САЩ.

Снимка: БТА

Рано или късно в Украйна ще има мир, и той ще бъде наложен с дипломатически преговори, заяви след него от трибуната Корнелия Нинова. 

"БСП е партия с различни мнения. Това го има във всички партии - при нас е Явор Божанков, а в "Продължаваме промяната" е Асен Василев и в това няма нищо лошо", отговори му лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че позицията на БСП е същата, защото социалистите искат мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разум. "Питам ви, Австрия, Унгария, Швейцария, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Ирландия - какви държави са? Те изповядват ли европейски ценности? Че те не доставят оръжия. И това го решиха техните национални органи. Опорката ви, че всички правят така и трябва, и ние да правим - пада. Не всички правят така. Редица европейски държави казаха "не" на доставянето на оръжия. Помагаме с хуманитарна помощ, приемат бежанци, както направи България и както е нормално да се направи, когато един народ страда", допълни председателят на социалистическата партия.

Тя призова народните представители, които подкрепят даването на оръжия за Украйна да спрат да повтарят като навити човечета с ключ. По думите ѝ, ако сме народ и държава, която мисли за своя национален интерес, би трябвало да водим този разговор по друг начин - без политически изхвърляния и оценки.

"Искам да ви питам нещо, 240 уважаеми народни представители, за да започнем разговора по същество. Знаете ли какво ще гласувате днес? Може ли този, който знае какво ще гласува - да си вдигне ръката. Горе-долу сте толкова, знаете ли защо? До започването на заседанието 16 депутати от 240 са прочели в секретно деловодство какво гласуват. Уважаеми български народе, 16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват. Останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат един от най-важните въпроси за България", категорична е Нинова за това, че голяма част от народните представители ще гласуват покорно без да знаят за какво точно.