Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Гълъб Донев, по време на изслушването му в Народното събрание по темата за поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство.

Изслушването е по искане на "Продължаваме промяната". 

Премиерът направи обзор на усилията, които служебното правителство е положило по темата след назначаването му на 2 август т.г., като отбеляза, че извършените две проверки на Европейската комисия са приключили с положителни за страната ни доклади.

Според премиера негативните позиции на правителствата на Нидерландия и Австрия срещу присъединяването на страната ни в Шенгенското пространство са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображение, отколкото от "реално идентифицирани недостатъци" при прилагането на Шенгенските правила от България. Донев допълни, че подобни позиции внасят разделение в Съюза и поставят под съмнение неговото единство.

"През последните седмици президентът осъществи много срещи чрез преки контакти, за да запознае страните. От президента бяха изпратени писма, проведени бяха лични срещи. Отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия останаха непроменени. На практика се наложи да води не реални преговори по същество, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия е въвело нови свои изисквания. Австрия и Нидерландия са подтикнати от вътрешнополитически подбуди. Това буди разочарование. Носи разделение в Съюза. 

"Заедно с това се поражда съмнение за двойни стандарти", каза още Донев от парламентарната трибуна. Той определи като "недостойни внушения" казаното от премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата ни може да бъде премината срещу 50 евро.

"Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген. Нидерландия не участва в проверките", каза служебният премиер Гълъб Донев.

"Този път не само Нидерландия, но и Австрия ни спря. Защо България трябва винаги да е на опашката, имайки предвид и скандалите с границата? Корупцията е подкопала основите и на тази ограда. За нас е важно да чуем министър-председателя, макар и закъсняло", заяви Настимир Ананиев.

"Първо - ще изчакаме Европейския съвет, за да разберем дали ще има дискусия. Ще бъда сдържан относно позициите на Нидерландия и Австрия. България покриваше техническите изисквания още 2011 година. Бяха извършени две проверки от ЕК с участието на заинтересован държави за прилагането на шенгенското законодателство. От 2011 България е полагала всички усилия като предприема необходимите мерки във връзка с външни и вътрешни предизвикателства. България е направила всичко възможно за миграционния натиск", уточни служебният премиер.

"Заключението на доклада, че екипът не е установил проблеми за прилагането на правото на Шенген. Екипът е потвърдил, че България и Румъния отговарят в цялост. Имаше втора проверка. Бяха обхванати всички области за оценка по Шенген. Заключенията на експертите бяха, че България покрива всички изисквания. Резултатите от тези проверки показват, че България покрива всички изисквания. Нидерландия реши да не участва в тези проверки. Аргументите им звучат неубедително, противоречат на всички държави членки", подчерта Донев.

"Още през 2019 година Европейската комисия излезе, че България е покрила всички изисквания. По инициатива на България от ЕК беше направена допълнителна проверка и ЕК потвърди положителното си становище. ЕК посочва геополитически, икономически мотиви и отправя призив към Съвета да вземе историческо решение. Редица реформи за съдебна реформа бяха включени в Плана за възстановяване и устойчивост", твърди още той.

"Дългът ни съм граничните полицаи, които загинаха няма да го позволи. България не се е отказала от Шенген. За два месеца служебният министър на правосъдието подготви законопроект за противодействие на корупцията за лицата, заемащи висши длъжности, проект на Закон за съдебната власт, проект за изменение на Наказателния кодекс", завърши Гълъб Донев.

В заключение служебният премиер подчерта, че България не се е отказала от Шенген, въпреки последното негативно за нея решение, взето на заседанието на Съвет "Вътрешни работи и Правосъдие", провело се на 8 декември в Брюксел. Той увери, че дипломатическата активност на служебния кабинет по темата се е превърнала в приоритет.

Според бившия министър на външните работи Екатерина Захариева, премиерът на Нидерландия Марк Рюте "дописва критериите" за членство в Шенгенското пространство, тъй като страната ни отдавна ги е изпълнила. Тя призова приемането ни в Шенгенското пространство да бъде обща цел и всички формации да бъдат единни по темите от външната политика, за да има България единна позиция пред своите партньори.

За "съединение, разбирателство и общи усилия" по темата за Шенген призова народният представител от ДПС Халил Летифов. Според него тя трябва да се превърне в надпартиен и национален въпрос.

"За съжаление отново станахме свидетели на противопоставяне между институциите и партийно заяждане на дребно", смята той.

България не е равноправна на другите европейски държави, посочи Цончо Ганев.

В парламента за пореден път имаме евроатлантическо мнозинство, което е готово на всичко, само и само да угодничи на брюкселските бюрократи, отбеляза Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане". Последното действие в тази посока е това, което е предложило правителството на Кирил Петков по Плана за възстановяване и устойчивост - затваряне на ТЕЦ-овете, аргументира се той. И коментира, че това е плод на българската политика, "евроатлантически слугинаж". Не виждам защо да търсим вина от служебно правителство, от Марк Рюте, посочи още Ганев. Факт е, че сме в ситуация, в която отново сме унижени, трябва да издигнем националните интереси, изтъкна депутатът.

Трябват повече съвместни усилия между България и Румъния, коментира Кристиан Вигенин.

За повече съвместни усилия на страната ни с Румъния, която също засега остана извън Шенгенското пространство, апелира Кристиан Вигенин от "БСП за България".

"Готови сме във времето, което ни остава, да свършим допълнителна работа, включително и чрез законодателни инициативи", посочи той. Според Вигенин служебното правителство е създало очаквания, че този път въпросът ще бъде решен, за което отправи критики към служебният премиер Гълъб Донев.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България" влизането на България в Еврозоната и Шенген трябва да бъдат цели за България, но страната ни добре трябва да си свърши работата по тях. Той даде за пример свършеното в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията от Румъния и Хърватия и допълни, че в България все още няма осъден действащ висш политик.

От групата на "Български възход" не взеха отношение по провелия се дебат.