БСП изтегли депутата от гражданската си квота Явор Божанков от правната комисия, където беше заместник-председател. Той беше прехвърлен в конституционната комисия, но само като член, а пленарната зала одобри промените в състава на някои от постоянните комисии. Като заместник-председател на правната комисия депутатите избраха соцдепутатката Мая Димитрова, а като член на същата - Смиляна Нитова-Кръстева.

Самият Божанков коментира в парламентарните кулоари, че е знаел предварително за рокадата и тя нямала връзка с интервюто му, в което се обяви против връщането на хартиената бюлетина и в защита на военната подкрепа за Украйна.

"Няма нищо драматично. Комисията по конституционни въпроси е не по-малко важна. Ще продължа работата в нея с всички усилия. Смятам, че там ще бъда полезен", каза Божанков в кулоарите.

"Разговарял съм с колегите, не е изненада преместването ми от правната комисия. Не е станало без мое знание", добави той.

По отношение на позицията му срещу хартията на вота и само за машинно гласуване, той каза, че "всеки има собствено мнение, има нюанси, в БСП това се зачита".

"Факт е, че щом мога да изразявам мнението си, има свобода и демокрация", добави той, след като партията, в чиято парламентарна група е депутат, внесе законопроект за връщане на хартиената бюлетина наред с гласуването с машини.

Корнелия Нинова също коментира въпроса. Тя каза, че решението е било взето вчера и с неговото участие, а самата соцлидерка едва днес научила за интервюто му в "Капитал".

"Никакви интервюта не сме взимали предвид, аз дори сега разбирам, той сега ми каза, че е давал интервю", отрече тълкуванията Нинова. "Ние сме партия, в която всеки изразявва собственото си мнение, включително и пред вас", подчерта соцлидерката. Божанков обаче е напуснал залата на правната комисия по време на гласуването на промените в Изборния кодекс за връщането на хартията. Тогава напуснаха и депутатите от ПП.