"След изслушване на Явор Божанков Общото събрание на парламентарната група на коалиция "БСП за България" взе единодушно решение за изключването му от групата". Това се посочва в официална позиция на социалистическата партия, разпространена от пресцентъра ѝ.

Правилникът на парламентарната група предвижда: "Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. (3)... Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група", поясняват от партията.

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува "против".

Парламентарната група на "БСП за България" призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

"Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получават пари, но да не сме част, когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз", заяви от парламентарната трибуна по-рано Божанков.

По думите му много български граждани са объркани по темата. "Дори президентът Радев каза, че Русия ще спечели тази война. Много сайтове на руска пропаганда казват същото нещо, но девет месеца това не е е очевидно", подчерта депутатът.

За изказването си Явор Божанков получи силни аплодисменти от ГЕРБ, но не и от групата на Корнелия Нинова, която беше категорична, че "рано или късно в Украйна ще има мир, и той ще бъде наложен с дипломатически преговори".

"Питам ви - Австрия, Унгария, Швейцария, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Ирландия - какви държави са? Те изповядват ли европейски ценности? Че те не доставят оръжия. И това го решиха техните национални органи. Опорката ви, че всички правят така и трябва и ние да правим - пада. Не всички правят така. Редица европейски държави казаха "не" на доставянето на оръжия. Помагат с хуманитарна помощ, приемат бежанци, както направи България и както е нормално да се направи, когато един народ страда", коментира лидерът на БСП.