Напрежението от пленарната зала в обедните часове, възникнало между групата на "Възраждане" и Явор Божанков, се пренесе и в кулоарите на парламента. То стана повод за прекратяване на заседанието, след което разговор на висок тон последва и в стаята на "Възраждане". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отиде там, за да припомни на депутатите на Костадин Костадинов, че нямат право да блокират народен представител от втората сила в НС да се изказва от трибуната. 

"Напуснете стаята ми, г-н Петков, нямате право да сте тук. Не бъдете нагъл. Вие вече нямате моралното право да представлявате никого друг освен американския посланик. Вие не представлявате в България", заяви Костадинов.

Двамата, говорейки един през друг, си размениха обвинения в неадекватност. "Вашите зеници са разширени", закачи опонента си лидерът на "Възраждане". 

След като никой от двамата не изслуша другия в разговора на висок тон, Петков заключи: "С този човек не може да има разговор". 

Напрежението в кулоарите беше предшествано от такова и в пленарната зала, където депутатите от "Възраждане" попречиха на Явор Божанков да вземе думата, обграждайки го около трибуната (вижте повече). Той възнамеряваше да обясни защо не е гласувал "за" това депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси. Заради отнемането на думата на Божанков и последвалите сцени Костадин Костадинов беше наказан с отстраняване. 

Недопускането на депутата от ПП-ДБ да вземе думата пък беше в изпълнение на обещание от страна на "Възраждане" от миналата седмица, когато също заради ескалация на напрежението се наложи заседанието на парламента да бъде прекратено. Скандалът тогава избухна заради изказване на Божанков, който нарече Костадинов и Цончо Ганев "меки китки", а лидерът на "Възраждане" се зарече, че "оттук насетне ще свалят веднага" Явор Божанков или Манол Пейков, когато излязат да говорят от трибуната (вижте повече).

Божанков за скандала с "Възраждане": Ще защитя правата си в съда

"Днес завършиха това деяние. Те ограничиха моите граждански права. Никой не може да казва на никого кога и какво трябва да говори и не може да ограничава неговите граждански права. Това е атака към демократичния ред", каза самият Божанков пред БНТ.

"Не се страхувам. Никой не може да суспендира Конституцията и никой не е над закона, включително и "Възраждане"", каза още той.

Божанков ще защити своите права в съда и ще предложи промяна в правилника, по който функционира НС.

"Защото правилникът такава хипотеза не е предвидил. 32 години такава хипотеза в това НС не е имало. Такива хора не са влизали. Такова нещо никой не е виждал. Естествено как да се борим с такова явление не е предвидено. Има наказателно-правни мерки", каза той.