Отново възникна напрежение в пленарната зала между "Възраждане" и Явор Божанков, и доведе до предсрочно прекратяване на заседанието. Депутатът от ПП-ДБ стана на трибуната, за да обясни отрицателен вот при избора на Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси. 

Още със заставането му на микрофоните, депутатите от "Възраждане" наскачаха от местата и го обградиха, начело с лидера им Костадин Костадинов. Така Божанков не успя изобщо да говори.

От "Възраждане" му крещяха "слизай веднага оттам", "няма да говориш". Божанков не се даде и подвикна - "кои сте вие, че да ми казвате кога ще говоря". Депутатите от "Възраждане" продължиха да се опитват да стигнат до Божанков, който ги снимаше с мобилния си телефон. Квесторите обаче се превърнаха в преграда между него и народните представители на "Възраждане". 

Така от партията на Костадинов изпълниха заканата си отпреди седмица, когато се зарекоха повече да не го допускат да говори след скандала и обидите, завършили с блъскане, счупени очила и скъсани ризи. Тогава лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че в момента, в който Явор Божанков или Манол Пейков станат и излязат да говорят от трибуната, "оттук насетне ще ги свалят веднага". 

Скандалът избухна заради изказване на Божанков, който нарече Костадинов и Цончо Ганев "меки китки".  

Този път до стълкновения не се стигна, а парламентарният председател Росен Желязков побърза да даде 20-минутна почивка. По време на паузата от ПП-ДБ заявиха, че след почивката Божанков отново ще излезе на трибуната, защото никой няма право в българското Народно събрание да блокира изказване на народен представител.

"Като не участваха в гласуването на предложението на ДПС Делян Пеевски да стане член на конституционната комисия, "Възраждане" на практика го подкрепи", коментира пред медиите в парламента Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП).

От ПП-ДБ заявиха, че след почивката Божанков отново ще излезе на трибуната, защото никой няма право в българското Народно събрание да блокира изказване на народен представител. А Кирил Петков влезе в стаята на "Възраждане" след изявлението си пред журналистите.

"Видяхте, че нас от ПП не ни е страх от такива хулигани и аз съм готов да бъда в стаята с 30 от тях, ако трябва, за да защитя конституционното право на всеки наш депутат да се изказва и това ще продължавам да го правя", каза Петков на излизане от стаята на "Възраждане".

Веднага след нея депутатите на "Възраждане" не си седнаха по местата, обсадата им продължи и Явор Божанков не получи възможност да се изкаже.

В отговор председателят на Народното събрание Росен Желязков наложи порицание на шестима от депутатите на Костадинов, в това число и на самия него. Санкционираните са още Георги Георгиев, Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков и Славчо Крумов за нарушаване на реда в залата.

"Уважаеми колеги от "Възраждане", това, което правите е противоконституционно", обърна се Желязков към тях. "Думата само аз мога да я давам, само аз мога да я отнемам", посочи той.

Снимка: БТА

След като депутатите от "Възраждане", начело със своя председател, не се съобразиха с думите му, Желязков отстрани Костадин Костадинов от заседанието. 

"Заради невъзможността парламентът да продължи да заседава, закривам заседанието", каза председателят на НС Росен Желязков и удари звънеца. 

Разправията обаче в пленарната зала продължи между депутати от ПП-ДБ и хората на Костадинов.

Снимка: БТА