Със сбиване започна заседанието на парламента тази сутрин, а квесторите дълго време не успяха да разтърват депутатите, които се бяха скупчили около трибуната. До физическия сблъсък между депутатите от "Възраждане" и ПП-ДБ се стигна след разменени декларации, в които взаимно се обявиха за "национални предатели". 

Скандалът бе предизвикан от Явор Божанков от ПП, който заговори за "меки китки" по адрес на лидера на "Възраждане" и заместника му. По време на безредиците в пленарната зала депутатите се замеряха с топчета хартия. Манол Пейков се оказа с одраскана буза, негов колега от "Възраждане" - със счупени очила, а трети депутат - със скъсана риза. Имаше плюнки, ритници и много нецензурни думи, а депутати се заканваха едни на други като кечисти.

Още снимки ТУК>>

Хронологията, довела до ескалацията на напрежението в пленарната зала, започна с декларацията на "Възраждане".

"Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите, само за да угодите на вашите началници - бъдете сигурни, още на следващия ден от "Възраждане" ще призовем всички наши избиратели и всички ваши доскорошни, омерзени избиратели, да дойдат тук пред парламента, ако се наложи и вътре. Всяко лицемерие има граници", каза Искра Михайлова от "Възраждане" по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ, които нарече "коалиция на обвиняемите".

Тя посочи, че президентът Радев е връчил с погнуса папката с мандата, само и само да не нарушава Конституцията.

"Вместо да ламтите за участие във властта, по-добре си потърсете добри адвокати. Още сега можете да отидете в любимото си посолство и да им обясните, че е наложително да върнете мандата неизпълнен", призова ПП-ДБ депутатката от "Възраждане". Водещият заседанието Росен Желязков вметна, че се надява Михайлова да не подстрекава към нахлуване в Народното събрание.

В този момент Явор Божанков излезе на трибуната, за да отговори на "Възраждане" също с декларация, в която нарече "Възраждане" "токсичен отпадък" и "проруска партия".

Снимка: БТА

"Дребното и грозно заяждане на пръв поглед в тази зала е само върхът на айсберга, защото изглежда, че една крайно популистка проруска партия просто иска да ни закара отново на избори", заяви Явор Божанков. Според него събитията от последните дни са част от подреден план. "Те говориха за ваксини - излязоха ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата.

Говориха между другото и за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", коментира Божанков.

"Сега говорят за национални предатели и когато говорят за национални предатели, националните предатели са точно те", като посочи, че са проводници на пропагандата на Кремъл.

Снимка: БТА

Това взриви гнева на депутатите от партията на Костадинов, които тутакси го наобиколиха на трибуната, скочиха и колегите от групата на самия Божанков. Квесторите едва удържаха двете групи депутати да не започнат ръкопашен бой, след като сериозно се бутаха. Цялата пленарна зала беше на крак.

Видео, публикувано в социалната мрежа, показва, че по време на безредиците в залата зам.-шефът на НС Цончо Ганев плюе по неизвестен опонент в посока на трибуната, най-вероятно мишена е самият Божанков, който в този момент се намира там. А Мартин Димитров се провиква: "В парламента сте, бе. Не ви ли е срам, бе!". Чуват се и закани за ръкопашен бой с реплики от рода: К"во се криете, ела, бе! Ела, бе!". Думите произнася Виолета Кърпачева от "Възраждане". 

Председателят на НС Росен Желязков побърза да даде почивка, а участниците в разправията излязоха със своя прочит за случилото се, вече в кулоарите. В блъсканицата и караницата Манол Пейков от ДБ, се оказа, счупил очилата на депутата от "Възраждане" Веселин Вешев, обясни по-късно самият той.

Снимка: БТА

Манол Пейков се оплака, че е с одрана буза, а от "Възраждане" го нарекли "мръсна гнида" и го ритали по краката. Той обясни ролята си в поредния скандал между двете политически формации като омиротворител - имал желание да помогне на Явор Божанков, който бил в опасност, обграден на трибуната от "глутница".

"Единственото, което аз направих, е да отида да ги спра, защото Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Оттам нататък техният гняв избликна върху мен също", каза той. На "Възраждане" не им харесали истините, които изговорил от трибуната - "скокнаха, нахвърлиха се", коментира депутатът от ДБ. "Скочиха чисто физически да го атакуват и аз отидох да се опитам да го спра", разказа Пейков.

Според него Костадинов и Ганев са говорили "много по-отвратителни неща, като предатели, като доносници - неща, които са клевети" от израза по техен адрес "меки китки", който използва Явор Божанков и стана повод за сблъсъка.

Скрийншот: Народно събрание

Пейков потърси символика с днешния празник на детето - 1 юни.

"Вдетиниха се колегите от "Възраждане" и се наложи по някакъв начин да ги овладеем, но не се получи. Не успя и председателят на Народното събрание, не успяха и неговите колеги, не успяха и квесторите", коментира Манол Пейков. Пейков се оплака, че в бутането е бил одран и потвърди за счупените очила на депутат от "Възраждане". 

Божанков пък коментира, че "Възраждане" били тези, които си "изтърваха нервите", докато той четял декларацията си, която успял да прочете само до половината. И изрази надежда да успее да си я довърши. След като не можа, я прочете в кулоарите по време на брифинг на ПП-ДБ. И обясни, че изразът "меки китки" бил употребен в пост на Костадин Костадинов, който той само цитирал. "Те ме нападнаха, аз само се защитавах, това е истината", каза Божанков.

От "Възраждане" обаче се заканиха, че повече няма да допуснат Божанков и Пейков да говорят от трибуната, защото са опозорили парламента.

"Това, което стана в пленарната зала, е поредната позорна сцена в поведението на една позорна партия - ПП, партия на предателството, на посолството. Тази простащина ние повече няма да я търпим", заяви Костадин Костадинов. По думите му "тези хора са позор за човешкия род, нямат никакво морално право да бъдат в Народното събрание". "Това същество, което в момента говори - Манол Пейков, и другото подобно същество - Явор Божанков, в момента, в който станат и излязат да говорят от трибуната, оттук насетне ние ще ги сваляме веднага", закани се Костадинов. "Нека да излязат - излизаме и ние веднага", предупреди той.

Снимка: БТА

Последва размяна на остри реплики в кулоара между Пейков, който слушаше изказването на лидера на "Възраждане", и представители на партията.

"Тези хора опозориха Народното събрание, те трябва да лежат по затворите за национално предателство", продължи Костадинов. Той заяви, че няма намерение повече да търпи "подобни провокации и простащина от тази парламентарна трибуна" и отново повтори, че изходът е само избори.

Заседанието бе подновено след почивката, но за кратко - скоро след това председателят на НС Росен Желязков го прекрати заради напрежението в пленарната зала. По-късно пък срещу това възропта соцлидерката Корнелия Нинова.

Снимка: БТА