Бившият представител на европейската комисия в България и бивш вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова направи пред bTV, по думите й, три важни заключения във връзка с преговорите за висшите длъжности в ЕС:

"Първо, партийният подход бе изоставен в полза на междуправителствения. Второ, големите държави взеха всички важни постове. Трето, дълго време Източна Европа е останала нечута и затова сега европейските лидери трябва да се съобразяват с новата вълна управляващи като Орбан и другите членове на Вишеградската четворка."

Прагматичният подход е победил по време на преговорите, смята Ботев, според когото безспорният губещ в тази ситуация е Германия, а Макрон е големият победител, защото е успял да наложи своите кандидати в съюз с Вишеградската четворка и Испания, която заема нишата на Великобритания в ЕС. Това изтъкна на свой ред Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

Общото между всички избрани на европостовете вчера е, че са християни и имат много деца, което е показателно за ценностите, които защитават, каза Ботев.

Кристалина Георгиева бе издигната като кандидатура от Вишеградската четворка, за да блокират Тимерманс (Франс Тимерманс - кандидатурата на социалистите за председател на ЕК - б.р.), изрази убеденост Златанова. Тя отбеляза факта, че самата Кристалина Георгиева се е дистанцирала от България и не е търсила подкрепата на нашето правителство.

Няма да се промени ситуацията с България и влизането ѝ в Шенген, защото това не е въпрос на политически "алъш вериш", а на работа, отбеляза Златанова.

Политическото господство на ЕНП е приключило и партията ще трябва да се отбранява от коалицията "център ляво", която видяхме да се оформя в ЕС, смята експертът.