Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена, въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят за председател на Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за третия ден от заседанието на извънредния Европейски съвет.

В отговор на въпрос за възможността Георгиева да бъде назначена за председател на Европейския съвет премиерът посочи, че Георгиева има подкрепата на няколко държави, както и неговата подкрепа. Би било изключително престижно за България да заеме този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение, уточни Борисов, цитиран от БТА.

Много от колегите бяха против Кристалина за това, че е напуснала навремето поста (на зам.-председател на Европейската комисия). Иначе безспорно по-подходящ кандидат за ЕК от нея няма - с опит, знания, умения, възможности, допълни той.

Вече втори ден Борисов повтаря, че името на Кристалина Георгиева е било предложено в търсенето на следващ председател на Европейската комисията. Но чуждестранните агенции завъртяха името й във въртележката за поста председател на Европейския съвет.

Премиерът съобщи, че е предложил своя хърватски колега Андрей Пленкович* за председател на ЕК. Той отбеляза, че тези дни не е чувал името на Мишел Барние в съвещанията за заемането на същата длъжност.

Дотук всички сме чули за кое няма начин. До този момент знаем срещу кои сме против, а това е към всички. Да се надяваме, че днес ще намерим към кого да се обединим и към кои постове. Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение, добави премиерът.

Борисов отново заяви, че Европейската народна партия следва да излъчи следващия председател на ЕК като победител в изборите за евродепутати. В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти, поясни министър-председателят без да посочва името на Манфред Вебер - шпиценкандидата на ЕНП.

Вчера Борисов се срещна с опонента на Вебер и шпиценкандит на левицата - Франс Тимерманс, досегашен зам.-председател на ЕК. "За мен е важен компромисът, Вебер има повече тежест в Европейския парламент", така Борисов оправда срещата си с "врага".

*Премиерът Андрей Пленкович е председател на партията Хърватска демократична общност, която членува в ЕНП.

Хърватският премиер Андрей Пленкович посреща българския си колега Бойко Борисов в Дубровник на срещата на върха от инициативата 16+1 (Страните от централна и Източна Европа и Китай), 12 април 2019 г.

Снимка: Официална фейсбук страница