Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева (бел. ред. - Габриел). Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти преди началото на извънредния Европейски съвет, от който се очакват решения за назначенията на висшите постове в ЕС.

След почти 18-часовото безплодно заседание в понеделник, 1 юли, Борисов обяви, че се е предлагало българин да бъде назначен за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Но от думите му се разбра, че отказал.

Защо?

Ето няколко възможни причини:

1. Иска да има контрол над хората си в европейските институции. Не желае главни постове ("тази тема не ми е интересна"), защото не може да ги контролира. Не би могъл да въздейства на върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС.

2. Не иска българин да поеме поста върховен представител по външната политика не само защото той е много върховен дори и за самия него. Изтъкнатата от премиера причина е много по-тривиална. "Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени" (за преговори за присъединяване към ЕС). Такава покана чакат Северна Македония и Албания. "Тогава косовари, албанци, македонци, сърби, казват "заради българката не стана". Знаем, че за Борисов и неговото правителство регионът се превърна в кауза около Българското председателство на ЕС.

Да припомним, че сърбите отдавна преговарят, дори съвсем наскоро отвориха нова преговорна глава.

"Заради българката" казва Борисов - тоест има предвид жена. Ако не е Кристалина Георгиева, значи е Мария Габриел. Но Мария Габриел (или Неделчева, което име премиерът по-често използва) не е специалист по разрешаване на международни геополитически кризи, на каквито светът е свидетел днес. Кристалина Георгиева е, но "тя има прекрасна работа в Световната банка, тя не е без работа, за да й търсим пост" по думите на Борисов, с които я отписа.

3. Главните постове не го интересуват, защото (той) губел комисар. Борисов изрази предпочитание България да запази "реален ресор" в ЕК. Защо - за да реши важните въпроси за страната. Като такива на изненадващата си среща с Франс Тимерманс той изброи: наблюдението на ЕК, Шенгенското пространство, реформата в съдебната система. Според премиера България изпълнява препоръките на ЕК, но дали е така ще каже ЕК.

4. Държи реалният ресор в ЕК да поеме Мария Габриел: "Мария Габриел е доказан еврокомисар и правителството възнамерява да предложи тя да остане в ЕК".

Именно заради "ограничението", което сам си наложи за поемане на високи постове, Борисов дори извърши пробив в ЕНП. След като първо заяви на висок глас, че ние (ЕНП) си има "шпиценкандидат, спечелил изборите" (Манфред Вебер) и "няма логика победителят да не е председател на ЕК", той се срещна с шпиценкандидата на левицата - Франс Тимерманс, досега зам.-председател на ЕК, с когото "сме работили прекрасно през годините". Самият Тимерманс обяви, че с Борисов ги свързвало приятелство.

Защо беше срещата с Тимерманс? Защото в един момент усетил, че везните за председател на ЕК може би клонят към холандския социалист. Така с аргументите: "за мен е важен компромисът" и "Вебер има повече тежест в Европейския парламент" Борисов се опита да изтъргува подкрепа за Тимерманс срещу получаване на "реалния ресор" за Габриел в Еврокомисията. Но срещу холандеца категорично застанаха страните от Вишеградската четворка.

Все пак днес, преди продължението на преговорите, Борисов се върна към единството в ЕНП: "Държим мястото (на председател на ЕК) да е на ЕНП, защото то ни се полага като победители, но не можем сами нищо да направим".