Премиерът Бойко Борисов се срещна снощи с Франс Тимерманс, кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия. Началото на срещата бе излъчено в профила на премиера във Фейсбук.

Европейските лидери провеждат извънредната среща на върха, посветена на най-висшите постове в Европейския съюз.

Борисов съобщи на Тимерманс, че до вчера решението на Европейската народна партия е било ЕК да бъде оглавена от Манфред Вебер. По неговите думи Вебер има повече тежест в Европейския парламент и затова се очертава компромис Тимерманс да поеме ЕК.

"Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента", каза Борисов по време на разговора с Тимерманс, който се проведе в сградата на Постоянно представителство на България към Европейския съюз, предаде БНР.

Премиерът добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Така се очертава кандидатът на партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс да оглави Европейската комисия, кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер да оглави Европейския парламент. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга служебният белгийски премиер Шарл Мишел.

Бойко Борисов разговаря с Франс Тимерманс

Снимка: Официална фейсбук страница

Чехия и Словакия обаче все още се противопоставят на идеята Франс Тимерманс да застане начело на следващата Европейска комисия, съобщава "Политико", цитирано от БНР.

Обрат след преговорите

Часове по-рано Борисов написа във Фейсбук, че европейският избирател е нареди "първи EPP - European People's Party начело с Manfred Weber, втори социалистите с Франс Тимерманс".

"Надявам се никой от лидерите не се счита за по-висш от европейския избирател, който се е произнесъл само преди месец. Преди заседанието на Европейския съвет присъствах на срещата на ЕНП и ние продължаваме да стоим зад своя кандидат за председател на ЕК."

Пред журналисти на въпрос за "дамските постове" Борисов изтъкна, че имаме два коза в ръка - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева. "Нищо не е решено, има доста постове, текат преговори. Може всичко да с случи", каза българският министър-председател.

За кои постове се търсят наследници

Търсят се наследници на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателяя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те вече съобщиха, че напускат поста си.

Правомощията на всички, с изключение на Таяни, изтичат на 31 октомври. Мандатът на председателя на Европейския парламент приключва от първата сесия на новия състав на Европейския парламент (избран на 23-26 май), което ще се проведе в периода 2-4 юли в Страсбург.

Преговорите забуксуваха

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск късно снощи прекъсна временно извънредната среща на върха за да участва в двустранни консултации с отделните европейски лидери, каза негов говорител, цитиран от ДПА и БТА.

"Туск ще организира двустранни срещи с лидери. Работата ще бъде подновена, щом двустранните разговори приключат", съобщи в Туитър неговият говорител Пребен Ааман.

Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи за поста председател на Европейската комисия три имена: на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние (ЕНП), еврокомисаря по конкуренцията Маргретe Вестагер (либералите), или първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти).

Началото на срещата на върха беше определено за 16 часа местно време вчера, но тя започна с повече от три часа закъснение заради консултации на Туск с лидерите от ЕС, които имат дълбоки разногласия по кандидатурите за висшите постове и най-вече за председател на Европейската комисия, отбеляза късно снощи ДПА.