Премиерът Бойко Борисов потвърди имената, които бяха договорени от европейските лидери. За председател на Европейската комисия Европейският съвет ще предложи германската Урсула фон дер Лайен, за председател на Европейския съвет е избран белгийският премиер Шарл Мишел. Председател Европейската Централна банка ще бъде французойката Кристин Лагард, която в момента оглавява Международния валутен фонд.

Европейските лидери нямат правомощията да предлагат председател на Европейския парламент, но Бойко Борисов потвърди, че Сергей Станишев е един от претендентите за поста и заедно с Манфред Вебер ще имат поделен мандат от по две години и половина. Борисов каза, че българските евродепутати от ЕНП ще подкрепят Сергей Станишев, ако утре той действително бъде предложен за председател на Европейския парламент.

"Българин на такава висока позиция е чест и гордост, въпреки че неговите не го харесват. Стигне ли се до гласуване, българските депутати от ЕНП ще го подкрепим с 2 ръце. Не сме като БСП", коментира преди минути Борисов. Той добави, че е доволен от постигнатия компромис от европейските лидери.

Манфред Вебер обаче официално оттегли номинацията си за "водещ кандидат" на ЕНП и заяви, че отново ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, което поставя нещата при гласуването утре под въпрос.

"Разбрахме се за някой от важните постове. Не мога да съобщя кой е предложил Станишев. Днес от 9 часа имах срещи с всички лидери, с Ангела, С Юнкер, Туск, полския премиер, италианския премиер, с Шарл Мишел. От кухнята не можем да издаваме неща. В пакета казваме кое е за социалистите, кое за ЕНП, кое за либералите. Ние държахме поста председател на ЕК да бъде за ЕНП. Сега ще има срещи с парламентарните групи и ще си кажат. Ние поехме ангажимент да гарантираме това, което с толкова труден компромис го приеха. Доволен съм, защото ние си взехме поста, който подобава на партията-победител. Шарл Мишел е изключите умен и подготвен човек, той е приятел на България. Доволен съм, че се постигна компромис", каза премиерът.

"Всички сме заменими, това е демокрацията, Юнкер си тръгва, Туск ще си тръгне, Тереза Мей днес беше за последен път", посочи още Борисов.