Необходимите за извънредния вот на 2 април близо 12 хиляди записващи устройства вече са в компанията "Информационно обслужване". Техният софтуер е инсталиран и в момента се тестват.

"Информационно обслужване", която ще въвежда данните от изборите, очаква броенето на бюлетините и пресмятането на резултатите да става двойно по-бавно в сравнение с миналите избори. Причините са както видеонаблюдението, с което всяка една бюлетина ще трябва да бъде преброена на глас пред камера, така и фактът, че дори бюлетините от машините ще се броят на ръка.

"Очакваме, че това, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността на изборния процес, да забави малко оформянето на протоколите и изпращането и съответно пристигането на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии", заяви Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Първите тестове на записващите устройства са показали, че издържат над 8 часа в режим на видеозаснемане. Заедно с всяко едно ще върви и зарядно устройство.

Членовете на секционните комисии ще бъдат обучени да боравят с тези устройства, а платформата, през която ще се наблюдава на живо броенето, е сигурна и защитена, така, че да издържи и по-голям интерес, каза още Филипов.

Тепърва ЦИК изготвя указанията за работа с мобилните телефони, които ще са отговорност на членовете на секционните комисии.

"От смартфона, както ни беше обяснено от разработчиците, са отстранени всички други апликации, тоест не може да работи като телефон. Единственото, което може да прави, е да записва и стриймва резултатите от броенето", обясни председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред NOVA.

Как обаче ще се случва броенето пред камера? Вариантите, които от Централната избирателна комисия обмислят за броенето, са различни. Единият от тях е бюлетината да се поставя на масата и да бъде разчетена от камерата на смартфона. Вторият вариант е един от членовете да държи самата бюлетина пред камерата.

Най-вероятно ЦИК ще предпочете варианта, при който след като се извади бюлетината, да се постави пред устройството за видеозаснемане и видеострийминг. "Трябва да са на различни разстояния. Вчера пробваха да са легнали на масата големите бюлетини - по-трудно се виждаше", обясни Пенева. От Обществения съвет смятат още, че зад самото устройство също трябва да има член на СИК, за да следи дали се вижда добре.

Платформата, на която ще се излъчва видеозаснемането, също е в процес на завършване. "Там ще се показва интерактивна карта, на която всеки си намира района и номера на секцията", уточни Пенева.

По данни на мобилните оператори, към момента в около 15% от секциите с видеонаблюдение няма достатъчно покритие на интернет, но се работи. Трите телекома ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието с увеличаване на възможностите и капацитета на мрежата, така, че качеството на излъчвания сигнал да е по-добро и съответно там, където преди дни е нямало, да бъде покрито. Там, където секция остане без покритие на интернет, няма да има излъчване, а само заснемане. После видеото ще се качи на платформата, обясни още председателят на Обществения съвет към ЦИК.