Светият престол не приема новия избор на София за посланик във Ватикана, тъй като прeтендентът - 39-годишният Кирил Маричков, написал роман с хомосексуална сцена.

Според българския министър на културата всички знаят, че войните винаги започват в леглото и участват жени, а мирните договори се подписват на маса.
"Поводът може да бъде много малък, знам какво ме питате, но война винаги може да бъде, достатъчно е да има доброжелатели да има война", подчерта Вежди Рашидов.

След уточнението, че въпросът е за отношенията между Ватикана и България, той заяви: "Аз мисля, че това е въпрос, който е по-абсурден. Между Ватикана и България кой кого да победи?! Това малко въпросът ми звучи – дали македонците ще обявят война на Китай и големият проблем е на македонците, че ще ги бият, ще ги бият, но къде ще ги копат, нали – това им е големият проблем – нямат територия."
Не може да има война между, може да има дипломатически, политически някакви спорове, смята Рашидов.

След ново уточнение на репортера за какво всъщност пита, стана ясно, че министърът е чул във въпроса думата война: "Вие казахте думата война".

"Светът е в една динамика, отношенията се развалят след това идва нова дипломация, отношенията се оправят. Категорично не мога да ви кажа дали ще се развалят отношенията, заради книгата на Кирил Маричков. Ами те имат правото да си изберат кой да им бъде посланик, в крайна сметка той е посланик на България във Ватикана, а не в България. Така че такива неща се случват, той не е единственият пример. Да, Ватикана, знаете в книгата темата, която ги смущава, възможно е това да е един претекст, но това не е повод да се развалят отношенията", заключи по-дипломатично Вежди Рашидов.

От 20 август Ларгото в центъра на София ще е пешеходна зона, минувачите ще наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол. Това каза още министърът на културата.