Британското правителство заяви днес, че подготовката за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще бъде "работен приоритет", предадоха световните агенции.

Според кабинета Великобритания ще започне да осъществява планове за Брекзит без сделка, а обществеността и бизнесът трябва да се подготвят за тази възможност.

Министрите се съгласиха, че е дошло време да се засили подготовката за Брекзит без сделка, каза правителствен говорител. По думите му обаче излизането на Великобритания от ЕС през март догодина със споразумение продължава да бъде най-вероятният сценарий.

"Правителството се съгласи, че след като до нашето излизане от ЕС остават само малко повече от три месеца, вече сме достигнали момента, при който е необходимо да засилим своите приготовления. Това означава, че вече ще задействаме останалите елементи от нашите планове за случай без сделка", заяви той.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза, че правителството продължава да е ангажирано с осигуряване на сделка за излизането на Великобритания от ЕС, но трябва да е готово за възможността да няма споразумение.

"На правителственото заседание днес ние се съгласихме, че подготовката за "без сделка" ще бъде работен приоритет в правителството, но нашият цялостен приоритет остава осигуряването на сделка", заяви той.

Според него възможността за внезапен Брекзит би трябвало да бъде възприемана доста по-сериозно от фирмите.

По думите му "едно отговорно правителство се подготвя за възможността да напуснем без сделка".

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън каза, че около 3500 войници ще бъдат в готовност да помогнат на правителството да се справи с евентуален хаос в случай на Брекзит без сделка.

Той заяви, че макар армията да не е получила официално искане за оказване на помощ, "това, което ще направим, е да имаме в готовност 3500 военнослужещи, включително редовни и запасни, за да подкрепят което и да е правителствено ведомство в случай на нужда при непредвидени обстоятелства".

Министърът на международното развитие Пени Мордонт, която подкрепя Брекзита, каза преди правителственото заседание, че е "напълно правилно сега да засилим планирането за (сценарий) без сделка". "Не само че е необходимо да подготвим страната, но това е и най-добрият начин, по който ще гарантираме, че ще получим сделка (от ЕС)", заяви тя.

Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншайър каза, че от известно време правителството се отнася сериозно към изгледите за излизане без сделка, но че е "правилно и подходящо" да се подготви за хаотичен Брекзит.

Правителството обаче е разделено между привърженици на Брекзита, които смятат, че Великобритания може да се справи с излизане от ЕС без сделка, и по-проевропейския лагер, според който напускането без споразумение трябва да бъде избегнато на всяка цена.

До излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а още не е ясно дали страната ще напусне със или без споразумение. При напускане без сделка има опасност от блокаж на пристанищата, недостиг на стоки и икономическа рецесия.

Британската търговска камара заяви, че икономическият растеж и бизнес инвестициите през 2019 г. вероятно ще бъдат по-малки, отколкото е било прогнозирано по-рано, заради продължаващата несигурност.

Генералният директор на камарата Адам Маршал каза, че "липсата на сигурност за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС кара много фирми да натискат бутона за пауза на своите планове за растеж".

"След като до излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а няма ясен път напред, фирмите трябва да предприемат действия, като отложат или изтеглят плановете за наемане и инвестиране, а в някои случаи преместят дейностите другаде, за да поддържат трудно изградените снабдителни вериги", заяви той.