Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Свиквам среща на върха в събота – 29-и април, за одобряване на ръководните принципи в преговорите по Брекзит. Лично аз бих искал Обединеното кралство да не беше избирало да напусне ЕС. Но сега трябва да се постараем напускането да стане възможно по-безболезнено за Съюза", посочва в съобщението Туск, цитиран от БНР.

По думите на председателя на ЕС основен приоритет е да се установи колкото се може повече яснота и сигурност за гражданите, фирмите и държавите-членки, които са негативно засегнати от Брекзит.

Британското правителство съобщи в понеделник, че ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС.

Европейската комисия съобщи веднага, че е била предупредена за решението на Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще представи на останалите 27 страни членки на ЕС проект на основни насоки за водене на преговорния процес. Това ще стане до 48 часа след задействането на член 50 от Лисабонския договор.

На Туск ще бъдат необходими най-малко 4 седмици, за да подготви среща на върха на 27-те страни членки на ЕС.

Новата среща на върха първоначално се очертаваше на 4 май, тъй като Великден тази година се пада на 16 април, първият тур на френските президентски избори е на 23 април, на 1 май е официален празник, а вторият тур на президентските избори във Франция е на 7 май.

Ако преговорите започнат през май, това ще е почти година след референдума от 23 юни, на който британците се произнесоха "за" Брекзит.