Курсантите вече ще получават по една минимална заплата, докато учат във военни университети. Това решиха депутатите от комисията по отбрана, които приеха поправки в едноименния закон на първо четене.

Промяната е предложена в законопроекта на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и бе единодушно подкрепена на заседанието на комисията.

"Предлагаме допълнителна стипендия, тъй като проблемът за набора на кандидат офицери във всички военни университети е огромен и се задълбочава всяка година", каза пред журналисти Христо Гаджев, вносител на текста и председател на комисията по отбрана. По думите му размерът на стипендията е около 495 лв. , което заедно с останалите стипендии, получавани досега, би дало възможност на курсантите да получават средства в размера на една минимална работна заплата. "Храната, режийните и спането са горе-долу осигурени. Това може да направи професията доста по-привлекателна за младите хора", коментира Гаджев, цитиран от БТА.

Парламентарната комисия по отбрана прие на първо четене и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерския съвет.

Сред измененията е осигуряването на възможност за провеждане на следдипломно обучение във ВМА на специалисти по здравни грижи - става въпрос за медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери. Предвижда се още осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на Министерството на отбраната за обучението на военнослужещите чрез поемане на задължение от тяхна страна за изпълнение на военна служба за определен период от време, актуализиране на критериите за възникване на съществуващите задължения и въвеждане на нови.

Приета бе и промяна в посока на създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската армия с военнослужещи при зачитане интересите на службата и на отделния военнослужещ. Отпада изискването за ежегодно атестиране на военнослужещите с цел отчитане на спецификата на военната професия.

По-рано по време на заседанието военният министър Тодор Тагарев коментира, че с мобилизационния състав нещата вървят много зле. Той посочи, че в стратегическия проект се обсъждат много варианти за доброволната военна служба.

Мярката за доброволната военна служба е работеща и полезна, смята заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той обясни, че след започването на инициативата записаните са били около 300 души, като в момента са намалели до около 100 души. Числото на подготвените не позволява да попълним резерва в кратки срокове, категоричен бе той.

По думите му голяма част след завършването на обучението стават част от военнослужещите в армията. Запрянов отбеляза, че това е променило целта на обучението да се попълни резервът и допълни, че така се попълва некомплектът.