Близо 4 часа депутатите дебатираха по втория вот на недоверие към кабинета "Денков". Председателстващата заседанието Росица Кирова обяви, че гласуването ще се състои в четвъртък в 13:55 ч., както е по правилник - не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите.

Опозицията поиска вота този път заради политиката на правителството в сферата на отбраната и националната сигурност. В дискусията се завихриха спорове за американското въоръжение, за помощта с ракети и боеприпаси за Украйна, за конфликт на интереси на военния министър по обществена поръчка за дронове, за мигрантския натиск и спецслужбите. В пленарната зала присъстваха премиерът и министрите от кабинета. 

От името на вносителите мотивите за вота представи зам.-председателят на ПГ на БСП и на НС Кристиан Вигенин. Заради неспособността на правителството да гарантира сигурността на страната искаме вот на недоверие, каза той от името и на "Възраждане", ИТН и независимия Радостин Василев.

Преди това Вигенин изтъкна аргументите за поисканото сваляне на правителството.

Още снимки от дебатите вижте тук

Решенията в сигурността и отбраната са мотивирани от персонални ангажименти пред чужди държави и комисионерство, а не от грижа за сигурността на българската държава, подчерта Вигенин. Той изтъкна, че в условия на политическата нестабилност по света, тероризъм, нелегална миграция, хибридни атаки, допълнени от войните в Украйна и Ивицата Газа, българското правителство и мнозинството са избрали поведение, което, вместо да ограничи опасностите, изправя страната пред нарастващи рискове.

Социалистът обвини управляващите, че държат настрана българския военнопромишлен комплекс от държавните поръчки и ги насочват към комисионери. Нарастващите проблеми в кадровото обезпечаване на българската армия, абсолютната зависимост от външни фактори създават впечатление, че отбраната ни е в услуга на външни интереси", каза депутатът от левицата. "Започна процес на разграждане на противовъздушната ни отбрана", констатира Вигенин, като посочи предоставянето на "уж негодни ракети" на Украйна без никакви анализи, въз основа на които да се вземат решения.

"Още чакаме първите самолети Ф-16, вече плащаме за вторите 8", заяви Вигенин и добави и "морално остарелите бронетранспортьори "Страйкър" за милиарди. "След седмици на увъртане стана ясно, че край Ямбол ще се строи нова военна база за над 100 млн. лв. за комфорта на чужди военнослужещи, докато битовите условия на българските военни са все по-лоши", добави Вигенин.

"Сегашното политическо ръководство на МО е ненадеждно и вредно, министърът на отбраната е неадекватен, както с изказванията си, така и с поведението си, и сам за себе си е риск за сигурността", категоричен е Вигенин. Той добави и отношението към ДАНС - парцелирането на сигурността между президентството и изпълнителната власт. "За България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане", заключи социалистът.

Вносителите изтъкнаха още недостатъчни мерки по ограничаване на нелегалната миграция. "Оградата не се укрепва, не се назначават и планираните 1200 полицаи, за които има ресурс. Затова не е учудващо, че членството в Шенген е толкова далеч, колкото и при формирането на кабинета", констатира Вигенин.

Той обвини в конфликт на интереси министъра на отбраната Тодор Тагарев по отношение на поръчка за дронове за армията, като посочи, че съществуват съмнение за участие на негови роднини в поръчката за дронове за българската армия. Тодор Тагарев отхвърли твърдението за конфликт на интереси, като обясни, че съпругата му има минимален дял в едната фирма от обединението, спечелило поръчката. Освен това е станало преди той да заеме министерския пост. 

Снимка: БТА

"Това правителство трябва да подаде оставка преди грешките, които допускат, да доведат до трагични последици за българската отбрана и сигурност, добави и Николай Дренчев от "Възраждане", който също посочи рисковете и сред тях изреди и недокомплекта в българската армия.

Лидерът на партията Костадин Костадинов добави, че курсантите трябва да преживяват с 12 лева на ден. "Защо в момента напускат и има подадени рапорти", попита той и обвини министъра, че е бивш украински държавен служител. "ДАНС трябва да се занимава с вас. Мястото ви е в затвора, Тагаренко", заключи Костадин Костадинов, като посочи, че в цялата армия министърът е наричан с това прозвище.

Снимка: Булфото

От "Има такъв народ" посочиха, че ще подкрепят всеки вот на недоверие, на каквото и тема да бъде внесен и поискан той. Това заяви Гроздан Караджов и посочи, че "националната ни сигурност зависи от добре функциониращо правителство". "Имаме си една сглобка, която всекидневно е на ръба на разпадането - като съпруга в емоционална криза", направи сравнението депутатът от ИТН.

Гроздан Караджов не се сдържа и излезе извън рамките на темата на вота, за да добави в аргументите си и критиките към Бюджет 2024. "Нестандартна, еротична фантазия е бюджетът на Асен Василев", заключи Караджов. И добави, че когато и да си отиде това правителство, все ще е късно. 

Снимка: Булфото

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов включи и темата за службите, която е съществена част от националната сигурност.

"Нито веднъж управляващата партия не намери за необходимо да представи стратегическа визия за промени в службите за сигурност, нито конкретни стъпки, с които смята да ги реализира. Това ме кара да си мисля, че или не знаят какво точно искат да променят, тоест към юридическата некомпетентност трябва да се прибави и пълна управленска немощ.", разкритикува той.

Йорданов коментира, че и в двата внесени законопроекта за реформа в службите единственото, което се променя, е начинът, по който се назначават председатели на ДАР и ДАНС. Депутатът от ИТН каза, че с изпратеното искане за оставката на председателя на ДАНС, министър-председателят е потвърдил, че под реформи на службите той разбира само и единствено смяната на председателите на някои служби.

Тошко Йорданов посочи, че съгласно доклада на ДАНС за машинното гласуване, заместник-министърът на електронното управление е извършил противозаконна дейност срещу държавата, и сега въпросът бил защо министър-председателят не е предприел действия от своята компетентност по отношение на заместник-министъра.

Всъщност силите, подкрепящи правителството, са някаква още "по-жалка сглобка", в която си искат един на друг оставките, обобщи Йорданов. Преди около 15 минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналистите, че в петък Кирил Петков му се обадил и го заплашил, че ако ГЕРБ не изберат Терзиев за кмет на София, щели да развалят правителството, каза Йорданов. Той добави, че в една своя реплика председателят ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ги е нарекла "неможачи". Хайде, колеги от ГЕРБ, ако са неможачи, вие тогава ставате глупаци, ако ги подкрепяте, заяви Йорданов.

"Специално ДАНС се е превърнала в една почивна станция", отвърна Атанас Атанасов, като посочи, че службата не дава необходимата информация за решения на кабинета.

Политическа шизофрения нарече вота на недоверие на опозицията Настимир Ананиев от ПП-ДБ. 

Този вот се иска от едни псевдопатриотични патриотични партии, които са татуирали своя патриотизъм някъде по тялото, но всъщност са против модернизацията на армията, заключи той.

Кирил Петков и Ивайло Мирчев пък приведоха като аргументи дори техническите параметри на американското въоръжение, което превъзхождало руското - и при самолетите Ф-16, и при сухопътните машини "Страйкър". Двамата го изтъкнаха в отговор на критиката на "Възраждане", че отслабват боеспособността на армията ни. 

От ПП-ДБ посочиха, че част от аргументите на опозицията за вота на недоверие включват решения, които са взети не от правителството, а от Народното събрание. С това се съгласиха и от ГЕРБ, напомни Христо Гаджев, като добави, че при едно от решенията за боеприпасите сме спестили 400 млн. на бюджета. 

По време на дискусията от ГЕРБ и ДПС бяха пасивни и не участваха в споровете, които се водеха основно между опозицията - БСП, "Възраждане", ИТН, и управляващите от ПП-ДБ.

Министрите, чиито сектори са засегнати в мотивите, взеха думата един след друг, за да защитят политиката си. След Тагарев, който изтъкна, че в новия бюджет са заделени дори над 2% от БВП за отбрана, а военнослужещите ще получат увеличение на заплатите, плюс 1000 лева още този месец, като бонус, вътрешният министър Калин Стоянов на свой ред отхвърли критиките за несправянето с мигрантския натиск.

"Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна заради войната в Израел. За оградата се извършват възстановителни дейности, след като през октомври са отпуснаха допълнителни средства в размер на 5 млн. лв.", каза министърът на вътрешните работи. Той уточни, че съоръжението е компрометирано на 19 места, в резултат от наводненията в Странджа през септември и дъждовете през октомври. Освен това ежедневно мигранти компрометирали ограждението на много места, които веднага се поправяли, ако са по силите на военните, а за по-сериозните ремонти се обявявали обществени поръчки - например, за реконструкция на пътища. Той отговори и на критиката, че не са назначени обещаните 1200 гранични полицаи.

"В центъра за квалификация в Пазарджик завърши випуск със 108 курсанти, а други 108 ще постъпят през април догодина", каза той. Обявен е и конкурс за 217 гранични полицаи, а вече имаме 600 молби на кандидати, чийто брой е безпрецедентен. Това означава, че позицията граничен полицай се радва на изключителна популярност, обобщи Калин Стоянов.

Снимка: БТА

"Чухме приказки под Шипковия храст", репликира Иван Иванов от БСП, като добави, че самият вътрешен министър е обещавал да назначи по границата нови 1200 души гранични полицаи. 

"Мотивите са сякаш написани на шега", пък отвърна бившият депутат от "БСП за България " Явор Божанков. "Колеги, олеквате, всяка седмица внасяте нов вот на недоверие", заяви представителят на ПП-ДБ. "Създавате очаквания в една малка част на българското общество. Естествено, те раждат разочарования, защото хората виждат, че нищо не е зависело и не зависи от вас.

Вие не просто катастрофирахте, вие сте в мазата и оттам искате оставката на правителството. При такова унижение на изборите, политическите лидери си подават оставката", присмя се Божанков на опозицията. 

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи непартийно, програмно правителство, със срок на съществуване.

Все още има шанс да извадим България от дупката, в която я въведохте - това минава през оставката на кабинета "Денков" и нови, бързи, смели държавнически решения, обясни тя.

Според Нинова истинският вот на недоверие е бил на местните избори. Там хората ви дадоха своя вот - "сглобката" загуби около половин милион гласове, обясни тя. Въпреки това ще натиснете копчетата и ще спасите правителството, отбеляза лидерът на социалистите. Въпросът е защо - за пари и заради зависимости - вътре, помежду си, и от чужди интереси, отговори Нинова.

"Цената на тези зависимости плащат хората, превърнахте цял един народ в заложник на вашата лакомия и зависимости", обърна се председателят на левицата към управляващите.

Тези евроатлантици ще се окажат "еврогробокопачи" на европейското членство на България, предупреди председателят на БСП. Истинската разделителна линия е между тези, които защитаваме българския национален интерес и тези, които служат на чужди интереси, коментира Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

Проектът на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Николай Денков беше внесен на 8 ноември от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Според предварителните заявки ГЕРБ-СДС и ДПС няма да подкрепят исканата от трите опозиционни формации оставка на кабинета. Вчера от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще гласуват "против". Колкото и да е трудно, колкото и да е "гнусно" понякога, всички останали опции са по-лоши от тази, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг пред журналисти.

По повод втория вот на недоверие председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира: "Ще бъдем категорични в подкрепата си за правителството, разбира се. Това е пореден цирк. Искат да си правят реклама, за да ги има".

Премиерът Николай Денков пък увери, че правителството е готово да чуе всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици. След дебатите той отново упрекна опозицията, че е говорила часове наред измислици.

Първият вот на недоверие към кабинета "Денков" беше отхвърлен на 13 октомври на извънредно заседание на парламента. Той беше заради провала на правителството в сектор "Енергетика" и беше внесен от същите 72 депутати от "Възраждане", "БСП за България", ИТН и независимия Радостин Василев.