Министър-председателят акад. Николай Денков свика първото редовно заседание на новото правителство, което започна по-малко от 24 часа, след като министрите положиха клетва в Народното събрание.

Премиерът поздрави министрите с техния първи работен ден и с първото работно заседание.

"Моля ви да действате експедитивно и решително в изпълнението на задачите. Никой няма да ни даде сто дни", заяви акад. Денков.

"Още вчера стана ясно кои са непосредствените задачи, по които трябва да работим през следващите няколко дни, за да можем да стартираме успешно по-сериозната дългосрочна работа", каза той и поясни, че става въпрос за подготовката на бюджета и довършването на подготовката на управленската програма.

Той призова министрите да съдействат на Министерството на финансите, за да успеят с бюджета на време.

"Всеки министър да направи проверка на големите разходи в министерствата, направени през последните седмици и месеци и да провери дали има забавени процедури", поръча на членовете на новия кабинет премиерът.

Снимка: БТА

Той се позова на медийни публикации "за раздадени милиарди левове без да е ясно дали са насочени целесъобразно, ефективно и ефикасно", както и за забавени процедури по министерства, които рискуват да доведат до загуба на финансиране.

"Всяко забавяне в последната година на програмния период може да коства много скъпо на бюджета и на държавата", каза министър-председателят.

Снимка: БТА

Кабинетът "Денков" планира да изтегли незабавно внесения от служебния кабинет бюджет за 2023 година заради неприемлив дефицит от 6,4 процента, който отдалечава България от членство в еврозоната. Новият министър на финансите Асен Василев обаче заяви, че за да бъде изработена и внесена финансовата рамка ще са необходими поне пет седмици.