Емоционално пленарно заседание проведоха депутатите в първия ден след гласуването на редовното правителство. Сюжетната нишка как точно е било избрано и с чия подкрепа преминаваше през дебатите по целия дневен ред. Започна се с питане за имунитета на Бойко Борисов, през искане за закриване на американските бази, декларация за новата коалиция "Магнитски и "Нексо" и накрая завърши с преждевременно удряне на звънеца.

Причината за безславния епилог се оказа отново скандал между Явор Божанков и "Възраждане", а в ябълката на раздора се превърна изборът на Делян Пеевски за член на конститутиционната комисия. ПП-ДБ обвиниха "Възраждане", че с неучастието си в гласуването подпомогнали избирането му. Последва поредно порицание от парламентарния шеф, този път на шестима народни представители от партията на Костадин Костадинов, начело с него, заради това, че не допуснаха Божанков да се изкаже от трибуната против избора на Пеевски.

Малко преди това депутатите избраха Делян Пеевски със 109 гласа "за" за член на комисията по конституционните въпроси. Подкрепи го неговата парламентарна група, както и тази на на ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". Против гласуваха от ПП-ДБ и от БСП - общо 67 гласа. Осем народни избраници от ПП-ДБ се въздържаха - лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, съпредседателят на ПП Кирил Петков, другият коалиционен партньор от "Зелено движение" Владислав Панев, както и шефът на правната комисия Стою Стоев. "Въздържал се" гласуваха още Васил Стефанов, Калоян Икономов и Христо Даскалов. От "Възраждане" пропуснаха гласуването. 

Снимка: БТА

Дебатите преди вота бяха открити от Цончо Ганев от "Възраждане", който припомни годишнината от ДАНСwithme и призова ДБ да излязат на трибуната и да предложат Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Няма нищо лошо, нито е срамно. Да стане Ивайло Мирчев и да го номинира за шеф на ДАНС. Лицемерието ви лъсна. Не е удачно да се криете постоянно зад гърба на Кирил Петков, ПП си носят кръста. На ротацията какво ще правим? Ще номинирате ли г-н Пеевски за министър? Трагични сте", каза депутатът от "Възраждане" по адрес на ДБ. "Няма нищо лошо ДПС да си иска това, което им се полага за подкрепата за правителството", отбеляза депутатът.

От ИТН пък призоваха всички да подкрепят избора на Пеевски, защото моментът бил исторически - Христо Иванов и Делян Пеевски да се съберат в една комисия и да променят заедно Конституцията. Наложи се лидерът на "Да, България" да разясни на залата, че той не е член на въпросната комисия. Той увери, че ПП-ДБ ще гласуват против избора му.

"Факт е, съществува парламентарен обичай да се уважават решенията на парламентарната група", каза той по повод решението на ПГ на ДПС да замени един член на комисията с друг. "Аз не съм член на тази комисия, защото смятам, че отговорност е да я пазим - аз съм политически лидер, това създава риск да се политизира повече разговорът, а трябва да е максимално на експертно ниво", заяви Иванов.

"Всички взаимно се обвиняваме в корупция, докато не открием в тази зала, че тези обвинения друго не могат да направят, освен да сринат политическия разговор", добави той. Иванов подчерта, че трябва да успеят да създадат условия за независима съдебна власт през промените в Конституцията, за да не заменят една бухалка с друга.

Иванов подчерта, че трябва да успеят да създадат условия за независима съдебна власт през промените в Конституцията, за да не заменят една бухалка с друга.

Снимка: БТА

Радомир Чолаков пък уточни пред депутатите от ПП-ДБ, че и гласовете на ДПС не стигат за предприемане на конституционна реформа. По думите му за промените, които се планират, трябват 180 гласа, които не се събират дори с гласовете на ИТН. Така че трябват разговори, вметна Чолаков.

Депутатите на "Възраждане" не участваха във вота, поради което Искрен Митев от ПП ги обвини, че са го направили нарочно, за да мине изборът на Пеевски. Репликите нажежиха обстановката в залата, а "Възраждане" скочиха и обсадиха Явор Божанков, когато той застана на трибуната, за да обясни отрицателен вот. 

Скрийншот: Народно събрание

Напрежението възникна заради заканата на депутатите на Костадин Костадинов, че повече няма да допуснат Божанков да говори от трибуната след сблъсъците преди седмица, заради които 17 народни избраници бяха наказани от Росен Желязков.

"Виждам, че ДПС бърза с конституционната реформа", коментира по-рано сутринта на старта на пленарния ден независимият Радостин Василев. И попита председателя на НС Росен Желязков защо не вижда в седмичната програма точката за имунитета на лидера на ГЕРБ, поискан от главния прокурор.

"Къде е точката в дневния ред за имунитета на г-н Бойко Борисов?", настоя Василев. Тази точка е доста по-важна от Всемирния пощенски съюз, отбеляза той в коментар на седмичната програма.

След изказването Радостин Василев се приближи до банките на ДПС, където седят Пеевски и Карадайъ. Последва размяна на реплики, а откъм ДПС се чу - "махай се", "боклук".

Снимка: БТА

Народните представители започнаха работа сутринта с дебати по предложението на "Възраждане" договорът за американските бази да бъде прекратен с едногодишно предизвестие. От партията го внасят в трето Народно събрание, след като в предишните две пленарната зала го отхвърли.

От името на външната комисия Екатерина Захариева посочи, че проектът няма подкрепата на нейните членове. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ декларираха и в пленарната зала, че няма да подкрепят проекта на "Възраждане". От БСП пък настояха новият министър на отбраната Тодор Тагарев да се включи в дебатите, но Росен Желязков го отклони с аргумента, че на заседанието на комисията са присъствали министърът и зам.-министърът на служебното правителство и вече са дали експертизата си.

Според предложението Народното събрание възлага на МС незабавно да предприеме действия по прекратяване на отношенията по този договор за базите в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и складовете в Айтос с едногодишно предизвестие по дипломатически път. 

Споразумението е сключено в ущърб на българските интереси, не се плаща и наем за базите, каза Николай Дренчев от "Възраждане". Съгласно споразумението, в базите може да има до 2500 американски военонслужещи, като техният брой може да се увеличи до 5000. Пратките и товарите в техните самолети не се проверяват, добави той.

Той напомни, че ако извършат престъпление, американските военнослужещи не могат да бъдат съдени у нас по нашите закони. "Ние не знаем нито какви войски има там, нямаме никакъв механизъм да следим, нито какво въоръжение има в тези бази, може да има и оръжие за масово поразяване", заяви от трибуната депутатът от "Възраждане". Дренчев подчерта, че това не са натовски бази от съюза, в който членуваме, а американски. И нарече "евфемизъм" твърдението, че били за съвместно ползване. В подкрепа на думите си депутатът каза, че още през 2006 г. депутатите от комисията по отбрана не са били допуснати на територията на базата в Ново село.

От партията обвиниха останалите политически формации, че бранят позицията ни на "васали" и се противопоставят на закриването на американските бази. "Американското посолство инсталира правителство вчера, инсталира и преди това правителства. Страната ни е превзета и е сложен хомот на нея. Поради което е крайно време да направим така, че да има български бази, на които единствен господар да е България", каза Ангел Георгиев. И добави и БСП в списъка, като я нарече "поредната маскирана евроатлантическа формация".

Снимка: БТА

"Когато говорим за независимо позициониране в рамките на световния глобален ред, има две държави, които са независими - САЩ и Китай", реагира Тома Биков. И добави, че има още няколко относително независими. "В този контекст, вие ми казвате, че България може да бъде нещо такова, глобална сила. Ако иска България да бъде регионална сила, ще трябва да отидем на 15-20% от БВП", коментира депутатът от ГЕРБ. "Ако 15% отиват за отбрана, от кои други сектори ще ги вземаме", попита той. 

"Базите са част от конюнктурата, от контекста, в който сме, а не да си изграждаме представи, които са неверни - от гледна точка на нашите възможности, перспективи и от гледна точка на нашето настояще", заключи той. Биков заяви още, че по времето на социализма у нас е била струпана съветска военна техника, защото сме граничели с натовски държави.

Лидерът на "Възраждане" се съгласи, но направи уточнението, че тогава не сме имали съветски бази, а оръжието е било предоставено на нашата армия. "Защо единият ни съюзник ни предоставяше въоръжение, а другият ни постави условието да се разоръжим, за да станем член на НАТО", попита Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

"Там, където е НАТО, там е мир, ние от ПП-ДБ без колебание няма да подкрепим", каза Йордан Иванов. Целта на това споразумение е да допринесе за мира и сигурността, което идва да каже, че имаме пряк интерес от това в хода на една война", каза депутатът от ДБ. Според него "леко притеснителна е лекотата, с която обсъждаме тази точка, при условие, че на няколстотин километра се води война".

Христо Гаджев от ГЕРБ нарече твърденията на "Възраждане" "пълна лъжа". По думите му и четирите бази са български и се командват от българи. Гаджев видя пълно припокриване между "Възраждане" и "Атака". Приликите с партията на Волен Сидеров бяха отбелязани и от социалиста Кристиан Вигенин.

"Държите се тук като някаква "Атака" от "Алиекспрес", обърна се към "Възраждане" Вигенин. Той отрече твърдение на Николай Дренчев, че като външен министър бил подписал разкриването на базите, след което депутатът от "Възраждане" му се извини. Вигенин предложи да се редактира проектът, като се съгласи с вносителите, че има нужда пленарната зала да чуе анализ за резултата от ползването на базите.

На твърденията на Гаджев, че базите са български, Дренчев репликира, че половината са български, другата половина е под амекиранско командване. А по въпроса за инвестициите, които били направени от американска страна, заяви:

"Тези 100 млн. са инвестирани по такива цени, че дори и магистралите на ГЕРБ изглеждат безкрайно евтини. В Граф Игнатиево има асфалтиране на такава цена, че най-вероятно са прекарвали с Ф-16 асфалта и валяците". Гаджев се съгласи, че наистина трябва да се проверят цените на ремонтите, защото за една година нараснали двойно.

Парламентът отхвърли проекта на "Възраждане" за пореден път, а преди това и редакционните бележки на Кристиан Вигенин от БСП. 

Последва декларация на "Има такъв народ", прочетена от Станислав Балабанов и посветена на сформираното вчера редовно правителство. 

"Магнитски" и "Нексо" се събраха, за да гарантират проевропейското ни бъдеще. Демокрацията такъв хибриден тумор ражда за първи път. Предателството е факт", заяви Балабанов от името на групата. "Страхът ви държи затворници", обърна се той към ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "Вчера за едно беше прав Кирил Петков - отдавна като общество не сме в Силициевата долина, а в Сицилиевата долина, която позволи на мафията да има собствена държава", направи заигравка Балабанов с лапсуса на Петков по време на вчерашните дебати. 

Парламентът отхвърли предложението на БСП чрез промени в Кодекса на труда да бъде увеличена минималната работна заплата още от 1 юли до края на годината и тя да стане 850 лв. И от ПП-ДБ, и от ГЕРБ предупредиха, че това ще вдигне още повече бюджетния дефицит, който в момента е 6,5%, отбеляза Делян Добрев. "Аз не съм проти това да се подлива вода на тоя финансов министър, но съм против това да се правят ходове, които още ще увеличат дефицита и финансовата нестабилност в държава", каза депутатът от ГЕРБ.