"Възраждане" и "Има такъв народ" внасят проекторешение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г., съобщи БТА.Това е втори опит на депутатите на Костадин Костадинов, но този път към тях се присъединяват и от партията на Слави Трифонов.

В същото време двете формации заемат различни позиции по въпроса - от "Възраждане" са против приемането на еврото, а от ИТН искат да влезем в еврозоната, когато сме готови. Дори от ИТН заявиха, че биха гласували "против", но имат принципното убеждение, че трябва да се състои допитване до народа. Новината съобщиха в кулоарите Тошко Йорданов и Цончо Ганев.

"Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната", коментира зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Цончо Ганев.

ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани, обясни председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов. Той обаче обясни мотивите, с които поемат новата инициатива за референдум заедно с "Възраждане".

"Подкрепяме референдума на "Възраждане" по изключително морални причини - защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приело, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали", обясни Йорданов.

"Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме "против" и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава "Възраждане", но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани", добави Тошко Йорданов.

На 8 февруари т.г. Конституционният съд отклони искането на 49 депутати от "Възраждане" и ИТН, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Съдиите отхвърлиха жалбата на "Възраждане" против решението на Народното събрание през юли 2023 г., с което пленарната зала отказа да провеждането на референдум. Въпросът беше "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", а сред мотивите мнозинството в НС да откаже беше посочено, че този ангажимент фигурира в договора ни за присъединяване към ЕС.