Привърженици на "Възраждане" блокираха граничния контролно-пропускателен пункт "Лесово", предава БТА, като цитира областния координатор на партията в Ямбол Никола Димитров. Пропускат се само автомобили на спешна помощ и пожарната.

Според него 300 души са се събрали пред пункта, а поводът за недоволството им е решението на Конституционния съд от четвъртък, с което беше отклонено искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 година.

"Конституционният съд каза, че не го интересува волята на българските граждани и ще направят това, което им е наредено. На всички нас ни беше ясен този резултат, защото пред Конституционния съд една седмица беше колата на американския посланик", каза Никола Димитров. 

Според него решението явно не е взето в България за пореден път и за това от "Възраждане" са решили да блокират границите на България на три места.

И в неделя партията ще предприеме подобни действия, обясни Никола Димитров. Той не пожела да каже дейността на кои гранични пунктове ще бъде затруднена, за да не бъдат спрени представителите на "Възраждане".

По-рано днес от "Възраждане" съобщиха, че ще блокират в знак на протест три гранични пункта - "Лесово", "Йовково" и "Русе".

Акцията идва на фона на сериозен трус в партията, след като групата им общински съветници се разпадна поради изключването на четирима, гласували за председателя на Столичния общински съвет от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров. 

Впоследствие лидерът на партията Костадин Костадинов изключи за назидание и трима народни представители от групата. Той обясни, че трябва да понесат политическата отговорност и уточни, че предателите били номинации на депутата Николай Дренчев, организационен секретар на "Възраждане" и един от създателите на политическата формация.

Дренчев заяви, че не са получавали пари и не се чувстват предатели и анонсира, че ще обмисли напускането на партията. Засега тримата изгонени от групата депутати остават независими.