За разследвания на политически лидери за корупция съобщи служебният вътрешен министър, но отказа да назове имена.

"Има напреднали разследвания за корупция срещу политици и набъбват с всеки ден. Сред тях има и лидери на партии, включително и парламентарно представени. Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства", заяви пред БНР Демерджиев. И уточни, че много скоро ще станат ясни на обществото:

"Когато дойде моментът, в който няма да застрашавам действията по разследване, ще обявя и имената им", отказа да ги съобщи той.

По повод думите му отпреди няколко дни, че с пари, предвидени за строителството на участък от АМ "Хемус", е бил построен хотел, Демерджиев даде повече разяснения за разследването, но също спести имената.

"По част от парите за АМ "Хемус" има яснота. В момента са привлечени към отговорност 9 лица. Част от тях са собственици на много сериозни дружества", заяви министър Демерджиев.

Той подчерта, че е имало много неизвършени проверки, а сегашният директор на НАП е назначил много проверки и те вървят с изключително бързи темпове.

"Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово", добави вътрешният министър.

По думите му, не е необходимо да си специалист, за да видиш за какво качество на настилката на АМ "Тракия" става дума.

"Проверката на качеството показва отклонение на всеки един от пластовете на това, което е полагано на трасето на магистралата, където сме вземали проби. Това ще продължи и ще се вземат проби от други пътища", коментира Иван Демерджиев.

Във връзка с обявените от него 44 дисциплинарни производства заради полицейския чадър над Георги Семерджиев, министърът каза, че изпълнява ангажиментите си, които е поел, идвайки начело на МВР.

"Изпълнявам обещанията, които дадох при встъпването си в длъжност, а те бяха да бъда безкомпромисен към всякакви нарушения или участия в престъпни схеми на служители от МВР. ... МВР се подобрява, МВР се чисти, започва да изпълнява функциите си и започва в много по-голяма степан да оправдава очакванията на обществото. ... МВР е институцията, която намира сама нарушителите в своите среди и намира моралните сили да ги представи и изобличи пред обществото", заяви още министър Демерджиев.