Тенчо Тенев е ръководителят от КАТ, за когото е установено, че не е упражнил достатъчен контрол, той вече не е служител на министерството. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев по повод информацията, че трима шефове на районни управления и началник от "Пътна полиция" са осигурявали протекция над Георги Семерджиев, обвинен за катастрофата на бул. "Черни връх" през юли в София, при която загинаха две млади момичета. 

Министър Демерджиев заяви, че те не са упражнили достатъчен контрол и правомощията си да спрат други служители на МВР да разпъват "чадър" над Семерджиев.

"Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на определено лице и да няма ръководител, който да е отговорен. Установи се, че не е имало достатъчен контрол", подчерта министърът.

Вътрешният министър беше категоричен, че конкретната причина за освобождаването на Тенев не е случаят "Семерджиев". "Той навърши пенсионна възраст. Докладът за това, че той не е упражнил достатъчен контрол, излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове", поясни Демерджиев.

"Ще има рокади в МВР", заяви министърът. Той уточни, че част от тях ще се случат много скоро. "Ще има рокади там, където са необходими, където за два месеца не показаха съответните ръководители, че могат да се справят с възложените им задачи", каза още Демерджиев. И добави, че става дума за директори на областни дирекции и на районни управления.

"Към момента нямам основание да сменям хора в главните дирекции. Там, където имаше необходимост, това беше направено спешно", каза вътреашният министър. 

Вчера е издадена заповед от министър Демерджиев, всички, които се качват и слизат от служебните автомобили, в началото и края на смяната, да бъдат тествани за алкохол и наркотици.

"Главният прокурор има много странно разбиране за държава и пиар. За мен пиар е да отидеш някъде, да твърдиш, че няма държава и да предизвикаш проблем. Когато държавата се намесва, тя търси резултат, не търси пиар. Когато постигаш резултати и когато се стараеш да си изпълняваш правомощията си, пиарът идва сам, не е нужно да го търсиш. Крайно време е това да го разбере главният прокурор". Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев на въпрос по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев.

По повод инициативата "Визия 0" главният прокурор заяви, че българската държава не се интересува от пътния травматизъм. Според него, каквито и планове да се правят, те остават само на хартия, никой не ги контролира, те са само с цел да се прави някакъв пиар или примерно до следващата сериозна катастрофа.