До няколко седмици очаквам да излязат резултати от досъдебни производства срещу сериозни политически играчи. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му става дума дори за бивши министри, а основно разработките са за злоупотреба с обществени поръчки.

Демерджиев отбеляза, че при Бойко Рашков войната между МВР и прокуратурата е била война на думи, вследствие на която са били блокирани всички досъдебни производства, които е намерил в министерството.

В момента огромен процент от тези производства се движат и аз очаквам буквално следващите седмици да излязат резултатите под формата на обвинителни актове. В това число и за магистралите, в това число и за чувалите, добави вътрешният министър. По думите му има "изключително интересни разработки, които касаят и доста сериозни политически играчи". В това число включвам и доста тежки криминални производства по линия на наркоразпространението и организираната престъпност. Повтарям, че тези производства в МВР бяха блокирани, а в момента по 80-85 процента от тях се извършват интензивни действия. За мен това е много по-важно, отколкото ние да водим словесна война, коментира още Демерджиев.

На въпрос на водещия дали лица от тези разработки в момента участват в политическия процес, министърът отговори положително и добави, че част от тях са били дори министри. Говоря за хора, стояли много високо в държавата, които и сега са част от политическия живот, уточни Иван Демерджиев. Най-често става въпрос за злоупотреба с обществени поръчки, поразително е, че има хора от почти целия политически спектър, не само от ГЕРБ, коментира още служебният министър.

Иван Демерджиев не изключи възможността за нов мандат на служебно правителство поради невъзможност да се състави редовен кабинет. Мотивирани сме да работим до последния ден на мандата или на мандатите на служебния кабинет, заяви той.

Неподходяща и неправилна мантра е, че има повишаването на престъпността в страната, каза министърът. Всъщност нарастват нашите акции и нашите действия, това не означава, че има повече извършени престъпления, а че има повече разкрити престъпления и заловени престъпници. Има увеличаване на разкриваемостта, допълни той.

Бих посъветвал главния прокурор да провери колко производства, свързани с пътни произшествия са прекратени от прокуратурата, има ли такива със странни и причудливи мотиви, коментира Демерджиев в отговор на думите на Иван Гешев, че има повишаване на "пътния травматизъм".

Определено има атака на прокуратурата към МВР, но ние не се притесняваме от това, вършим си работата. Нашата задача е да осигурим сигурност и спокойствие на българските граждани, добави служебният вътрешен министър.