Финансовият министър Асен Василев отхвърли предложението на ГЕРБ и ДПС да бъдат изплатени по 75 лева еднократни добавки за най-бедните пенсионери за Великден. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" го нарече евтин популизъм и предупреди, че подобно решение на Народното събрание ще постави под риск предвиденото увеличение на всички пенсии от 1 юли по Швейцарското правило.

Василев посочи, че преизпълнението на приходите в НОИ не е 40 млн., колкото трябват за еднократните пенсионни добавки. Към края на февруари в НОИ има събрани с 6 млн. повече приходи над планираното, а за март очакванията са да станат най-много 10 млн., а предложението на социалната и бюджетната комисия в НС е парите да бъдат осигурени чрез вътрешни размествания в НОИ, без да се пипа държавният бюджет.

"Към края на годината може да станат 40 млн., може и да не станат. Приемането на едно такова решение от Народното събрание поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета", подчерта Асен Василев на брифинг в отговор на инициативата на двете парламентарни комисии. Той посочи, че добавките не са разчетени в бюджета на НОИ, а в него са заложени само увеличението на пенсиите от юли, но "трайно и завинаги, а не да се дават добавки веднъж на годината". Според него великденските добавки допълнително разделят пенсионерите. 

"Моят призив към парламента да не се заиграваме с популизма, а да направим това, което е правилно. Всичко друго е евтин популизъм", заяви Василев.

"По-правилното е трайно да бъдат увеличени пенсиите на всички пенсионери по Швейцарското правило, отколкото да се дават еднократни добавки. Това ще остави над 75% от българските пенсионери без добавки", обърна внимание финансовият министър.

"Моето мнение е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички пенсионери, трайно, а не да се даде на 25% от тях като помощ еднократно", обясни министърът. Според него също така е несправедливо спрямо пенсионерите, които получават с лев над линията на бедност, която е 526 лв.

"Ако не сме събрали тези 40 млн. повече, ще има дефицит в НОИ, не е предвидено как ще бъде покрит. Ако средствата са натрупани, няма да има проблем. Надяваме се да се натрупат, но докато не са гарантирани, няма как в момента да ги разходваме", предупреди още министърът на финансите в оставка.

Той уточни, че при варианта парите за Великден за най-бедните пенсионери да бъдат извадени от хазната, то тогава трябва да има актуализация на бюджета, но предложението на ГЕРБ и ДПС не предвижда трансфер оттам.

Асен Василев оправда забавянето на евросредствата от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост получи с нежеланието на парламента да гласува определени решения и законопроекти, сред които решение е правилата за избор на членове на антикорупционната комисия и картата за енергийния преход и законът за личния фалит. "Топката е изцяло в полето на парламента, всичко е подготвено, просто трябва да влязат в залата и парламентът да ги приеме", обясни Василев какво е необходимо, за да се отключат плащанията.