"Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически контекст трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков на неформална среща на лидерите във Вилнюс относно новия Стратегически дневен ред на ЕС. Разговорите са по инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"България подкрепя съгласувани действия на ЕС с международните партньори за поддържане на справедлив, основан на правила и закони глобален ред. Сигурността и отбраната, както и разширяването на ЕС, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да говорим с един глас и да защитаваме европейските принципи и стандарти, както и да бъдем по-конкурентноспособни", посочи Денков, цитиран от  правителствената информационна служба.

Той благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за усилията, като подчерта, че е изготвен изчерпателен план на бъдещата стратегическа рамка, която осигурява подходяща основа за напредък в работата на ЕС.

"Приветстваме възможността да обсъдим приоритетите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният план за Стратегическия дневен ден за периода 2024-2029 г. отразява основните ръководни принципи и предоставя добра основа за обсъждане", подчерта акад. Денков.

Премиерът бе категоричен, че действията на ЕС в областта на сигурността и отбраната трябва да са насочени към насърчаване и укрепване на сътрудничеството в подкрепа на Украйна и нейната отбранителна индустрия.

"Нашето единство и решителност да продължим да подкрепяме Украйна са наистина важни за утвърждаването на ЕС като доставчик на сигурност. Ангажиментът към дългосрочната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност", каза още Денков.

Министър-председателят отново призова да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния, за да може страните членки да се възползват пълноценно от предимствата на Шенгенското пространство.

Акад. Денков посочи, че през следващите няколко години фокусът на европейските държави трябва да бъде върху подготовката за успешното прилагане на цялостен подход към миграцията.

В обръщението си премиерът Денков открои и като приоритети на ЕС премахване на оставащите пречки пред свободното предоставяне на услуги в рамките на единния пазар, както и за намаляване на административната и регулаторна тежест, по-специално за по-малките участници на пазара.

По отношение на целите за климатична неутралност, министър-председателят акад. Денков подчерта ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на страната Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Шарл Мишел ще води утре в Букурещ консултации по новия Стратегически дневен ред на ЕС. Според официални източници, на които се позовава агенция "Аджерпрес", консултациите ще се състоят в президентския дворец "Котрочени", а в тях ще участват президентът Клаус Йоханис и премиерите на Белгия, Хърватия и Унгария.

В края на 2023 г. председателят на Европейския съвет осъществи неформални консултации с лидерите относно приоритетите за следващия институционален цикъл. Шарл Мишел очерта най-общо елементите, които се планира да залегнат в новия Стратегически дневен ред на ЕС, сред които са външна политика, сигурност и отбрана, конкурентоспособност, в това число зелен и цифров преход, миграция, разширяване, посочиха вчера от правителствената информационна служба.

Естония и Литва подкрепиха Рюте за генерален секретар на НАТО

Естония и Литва обявиха, че подкрепят кандидатурата на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за поста на генерален секретар на НАТО, предаде ДПА.

"След изчерпателни разговори можем да заявим убедеността си, че Марк Рюте е подготвен да вземе мерки за укрепването на алианса и че Естония може да подкрепи неговите амбиции", заяви днес естонското министерство на външните работи.

Министър-председателката на страната Кая Калас, чието име също бе обсъждано за поста на оттеглящия се генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, лично заяви подкрепата си за Рюте.

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа заяви сред среща с Рюте във Вилнюс днес, че нидерландецът е един от политиците, които отрано са припознали Русия като заплаха и коренно са променили отношението си към нея. По думите на Науседа премиерът на Нидерландия се отнася с особена чувствителност и разбиране към заплахите, на които е изложен източният фланг на НАТО.

ДПА посочва, че Рюте се нуждае от гласовете на всички 32 страни членки на алианса, за да бъде назначен за генерален секретар, като засега е получил подкрепата на 28 държави, сред които САЩ, Великобритания и Германия.

От другата страна са Унгария и Румъния, чийто президент Клаус Йоханис е конкурент на Рюте за поста, отбелязва агенцията.