ГЕРБ и ДПС възстановяват традицията за великденски добавки за пенсионерите. От социалната и бюджетната комисия в парламента, които се оглавяват от Деница Сачева и Йордан Цонев, излязоха с обща инициатива - да бъдат осигурени по 75 лева допълнително за Великден на хората от третата възраст, които са с пенсии под линията на бедност. Предложението е прокарано през промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от името на социалната и бюджетната парламентарна комисия. Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева и Йордан Цонев, предава БТА.

Сачева обясни, че за мярката ще са необходими 40 млн. лв. и тя ще обхване 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност.

Тя допълни, че с внесения законопроект искат да покажат, че България е социална държава. "Държавата трябва да възстанови традицията за великденски добавки и те нямат отношение към доходите. Това е форма на солидарност и на обща етика, които всички трябва да покажат. Надяваме се днес това предложение да бъде подкрепено от всички в НС и да има дата от НОИ за изплащането им", заяви Сачева.

Депутатката от ГЕРБ посочи, че с линията на бедност многократно се е спекулирало в политически план как нямало да има нито един човек в България, който да живее под тази граница.

"Виждате, че очевидно между политическите лозунги и реалната политика разминаванията стават все по-драстични, посочи Сачева и добави, че в страната има 534 хиляди души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв.", коментира тя. "Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки", добави Сачева.

Сачева заяви, че разчитат на подкрепа от всички колеги в парламента, и посочи, че се след приемането на законопроекта от Националния осигурителен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден.

"Тези разходи не касаят трансфери от бюджета, ще има вътрешни размествания в бюджета на НОИ", обясни и Йордан Цонев от ДПС. В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество, добави той. 

Междувременно депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков определи предложението за великденската добавка като популизъм.

"Пенсиите трябва да се увеличават системно и справедливо - според приноса на всеки. Според заслуженото. Както Асен Василев го прави до сега. Бива популизъм ама чак така не бива. Преди избори започнаха да раздават по 75 лева", пише Божанков в профила си във Facebook.

"75лв. но само за някои. А тези, които са работили повече и са внасяли повече? За тях? А ако пенсията на един пенсионер е ниска но има други доходи? "Работете, осигурявайте се но който не го прави накрая получава подаръци а който внася повече - нищо". Ето това е ужасно нечестно", допълва народният представител.

По думите му това е "тотален позор" и "предизборни мурафети на ГЕРБ и ДПС, с които до година нямаме шанс да покрием критерия за инфлация и влизане в еврозоната".