Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев отхвърли спекулации, че от кметския пост се готви да скочи към премиерския. "Още отсега мога да ви кажа - отговорът е не", заяви Терзиев в "Панорама" по БНТ, в отговор на въпроса дали ще се прицелва в премиерското място.

Кметът, който ще положи клетва пред новите общински съветници от Столичния общински съвет в понеделник, 13 ноември, заяви, че сега е време да се хващат с екипа му за работа, защото изборите минаха и трябват реални действия. 

Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е дал гласа си за него. "Не съм неблагодарен на Борисов, все пак пусна глас за мен", коментира той.

Отвърна и на критиките на президента Румен Радев, който преди вота каза за кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София: "Човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си".

"Не би трябвало един президент да се занимава с кандидат за кмет", коментира новият стопанин на "Московска" 33 по адрес на Румен Радев. И попита дали един човек, който е създал хиляди работни места и привлякъл инвестиции, е родоотстъпник. 

В отговор на въпрос какво помни от 10 ноември 1989 г., какъв му е споменът, Терзиев отговори: "По-скоро неутрален", като обясни, че е бил едва 11-годишен и не се е вълнувал от политика.

Новият столичен кмет повтори още, че не се притеснява от обжалването на резултата от изборите, след като съдът насрочи дело за идната седмица по искане на загубилата балотажа с по-малко от 5000 гласа Ваня Григорова.

"Търсим надграждане и промяна на начина на работа в Столична община. Не ни притеснява обжалването на изборите от страна на Ваня Григорова, фокусирани сме по подготовката да влезем в управление", заяви Васил Терзиев. И добави за изхода от делото: "То е и извън моя контрол, така че няма смисъл да се притеснявам".

По думите му някои от ключовите инфраструктурни проекти трябва да бъдат довършени до края на годината. Васил Терзиев поясни, че предизборната кампания е била трудна заради апатията на избирателите.

"Хората отказват да гласуват и нямат доверие в политическата класа. Всичко се персонализира по махленски начин", коментира Терзиев.

Той постави въпроса защо казусът с машините се е поставил точно в петъка преди изборите. Защити и бившия министър на електронното управление, за когото настоящият - Александър Йоловски се е оплакал пред председателския съвет в НС, че го е притискал заедно с Кирил Петков да заобиколи реда с обществени поръчки, а директно да предостави над 600 млн. на определени фирми.

"Трудно ми е да си представя г-н Божанов да е отправял заплахи към когото и да било", каза Терзиев по адрес на Божанов, когото познавал от много отдавна.

"Бяхме фокусирани върху опазването на честността на вота. Прекалено много неща и разделят, а за да решим големите проблеми на обществото е необходимо съгласие", заключи новият софийски кмет.