Съдът няма да спре встъпването в длъжност на новоизбрания кмет на София Васил Терзиев. Административният съд в София отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на Общинска избирателна комисия. Жалбата да се прекрати изпълнението на решението за определяне на кмет на столицата по искане на загубилата кметския вот Ваня Григорова, докато евентуално се направи проверка по оспорването на резултатите.

В същото време отново днес е образувано дело по жалбата на Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столичната община, и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ местната коалиция "БСП за България". Те обжалват решението за избора на Васил Терзиев за кмет на столицата.

Предстои Административният съд в София да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Жалбата на Григорова и екипа й беше депозирана в съда в четвъртък. Останалата на втора позиция кандидатка за кмет и формациите, които я издигнаха заедно с БСП-София, имат съмнения за манипулиране на вота и твърдят, че има много грешки и несъответствия в изборните протоколи. Те се опасяват, че се налага повторна проверка на резултатите заради прекомерно малката разлика между двамата от под 5000 гласа.

Преписката беше върната обратно в първоинстанционния съд днес около обяд и делото веднага беше образувано за разглеждане, като съдът се произнесе незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение, информира БТА.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Така, след решението на съда би трябвало новият кмет Васил Терзиев да се закълне на поста в понеделник, 13 ноември, за когато областният управител е насрочил първата сесия на новоизбрания Столичен общински съвет. Самият Терзиев коментира вече, че няма притеснения, защо не неговият екип е вършил манипулициите.